Pretraga

Vlada RH odbila smanjiti porez na uloške i tampone, iako ih deset posto žena ne može priuštiti

A- A+

Na jučerašnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske odbila je prijedlog kojim bi došlo do smanjenja poreza na menstrualne higijenske potrepštine. Podsjetimo, prošlog su mjeseca u javnosti odjeknuli rezultati istraživanja prema kojem čak 10 posto žena u Hrvatskoj sebi ne može priuštiti uloške ili tampone.

premijer andrej plenković

Foto: Youtube kanal Vlade RH | Unsplash | obrada: srednja.hr

Vlada Republike Hrvatske na jučerašnjoj je sjednici Hrvatskome saboru predložila da ne prihvati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji se odnosi na smanjenje PDV-a za menstrualne higijenske potrepštine, odnosno uloške i tampone. Predsjedniku Hrvatskoga sabora podnijela ga je Anka Mrak-Taritaš, zastupnica u Hrvatskome saboru, 12. veljače ove godine.

Izdvojeni članak

Dok neke zemlje dijele besplatne uloške, u Hrvatskoj ih trećina žena sebi – ne može priuštiti

Odbili smanjiti porez

Prijedlogom zakona, stoji dalje u Vladinom mišljenju, predlaže se smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost (u daljnjem tekstu: PDV) za ženske higijenske uloške i tampone s 25% na 5%. U pogledu ocjene stanja i osnovnih pitanja koja se trebaju urediti zakonom te posljedica koje će donošenjem zakona proisteći, predlagatelj iznosi da ženske higijenske potrepštine spadaju u osnovne životne potrepštine stoga je opravdano iste oporezivati stopom 5%. Također, navodi Vlada, Mrak Taritaš kaže da se radi o potrepštinama koje koriste isključivo žene, te će se smanjiti neravnopravnost koja trenutno postoji u hrvatskom poreznom sustavu.

“Do sada je u razdoblju od 2016. do 2020. provedeno pet krugova porezne reforme te se i dalje radi na analizi učinaka provedenih izmjena propisa. U skladu s Programom Vlade Republike Hrvatske za mandat 2020. – 2024., planira se nastaviti s poreznim rasterećenjima. Kako bi se porezna reforma provodila sustavno i cjelovito, kontinuirano se provode analize i sa svih relevantnih aspekata sagledavaju učinci prijedloga za porezne promjene, pa tako i prijedloga za proširenje primjene snižene stope PDV-a za ženske higijenske uloške i tampone, kao i ostalih sličnih prijedloga usmjerenih na stope PDV-a te na porezni sustav u cjelini”, ističe Vlada u pisanom mišljenju.

Predložit će aktivnosti

Prema ovoj i svim drugim inicijativama za sniženje stopa poreza na dodanu vrijednost, ističu iz Vlade, po završetku analize predložit će se aktivnosti usmjerene na proširenje primjene sniženih stopa PDV-a. Pritom će se u obzir uzimati porezna rasterećenja planirana Vladinim programom za mandat od 2020. do 2024.

Izdvojeni članak
ulošci tamponi

Vjerovali ili ne, ovo se dogodilo u Hrvatskoj: Škola je osigurala besplatne uloške i tampone za učenice

“Za svoje predstavnike, koji će u vezi s iznesenim mišljenjem biti nazočni na sjednicama Hrvatskoga sabora i njegovih radnih tijela, Vlada je odredila dr. sc. Zdravka Marića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra financija, Zdravka Zrinušića, Stipu Župana i Stjepana Čuraja, državne tajnike u Ministarstvu financija, te Božidara Kutlešu, ravnatelja Porezne uprave”, zaključuju iz Vlade.