Pretraga

Vlada uporno odbija smanjti porez na uloške i tampone, sad je pokrenuta petcija koja to želi promijeniti

A- A+

U Hrvatskoj je tek nedavno provedeno prvo istraživanje o menstrualnom siromaštvu, koje je otkrilo neke poražavajuće podatke, poput onog da je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Vlada RH je u više navrata odbila prijedlog da se PDV na menstrualne higijenske potrepštine smanji s 25 na 5 posto, a sada je pokrenuta pecija s istim ciljem smanjenja poreza na uloške i tampone.

Ilustracija: pixabay

Rezultati istraživanja kojeg je prije više mjeseci provela riječka Udruga Pariter pokazali su, između ostaloga, da je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale.

Manji broj gradova i škola nakon tog je istraživanja odlučio osigurati besplatne higijenske potrepštine u školama, a zastupnica u Hrvatskom saboru, Anka Mrak-Taritaš predložila je smanjenje PDV-a za menstrualne higijenske potrepštine, što je Vlada u nekoliko navrata odbila.

‘Ne smijemo dopustiti da zbog menstruacije djevojke osjećaju sram i ne idu u školu’

Sada je pokrenuta peticija koja traži smanjenje poreza na menstrualne potrepštine. Već se u samom uvodu peticije navodi kako u Hrvatskoj porez na menstrualne potrepštine iznosi 25% te je treći najveći porez na robu široke potrošnje u svijetu.

– Visoka stopa PDV-a na osnovnu higijensku potrepštinu o kojoj ovisi polovica stanovništva, stvara nejednakosti u društvu te diskriminira osobe koje menstruiraju. Prema istraživanju udruge PaRiter može se pretpostaviti da se godišnji trošak menstrualnih potrepština penje i do 600 kuna, od kojih samo PDV iznosi 120 kn. Za mnoge žene u Hrvatskoj, radi se o nedostižnoj svoti. Snižavanje stope PDV-a na 5% rezultiralo bi godišnjom uštedom od 96 kuna po članu kućanstva koja menstruira. Za državu malo, a za žene nezamislivo mnogo. Ne smijemo dopustiti da zbog menstruacije djevojke osjećaju sram, ne idu u školu i propuštaju dio života! To je civilizacijska stvar koju je prihvatila većina zemalja Europske unije, ali ne i Hrvatska, piše u tekstu peticije koju možete potpisati ovdje.


TKO JE POKRENUO PETICIJU?

Peticiju pokreće Inicijativa za smanjenjenje poreza na menstrualne potrepštine, koju čine: Ženska soba, Studentski kulturni centar Rijeka, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI, Ženska grupa Karlovac – “Korak”, HERA Križevci, Roditelji u akciji – RODA, Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, “Bolja budućnost”, Hollaback! Croatia, Ambidekster, K-zona, Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, U dobroj vjeri, Neformalna inicijativa mladih – Mladforma, EMA – Prostor emancipacije, Centar za građanske inicijative Poreč i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u suradnji s Inicijativom zastupnica u Hrvatskom saboru.


Izdvojeni članak

Super inicijativa se širi: Još jedna škola uvodi besplatne uloške i učenike će podučavati o menstrualnom siromaštvu

‘Smanjenje ‘ženskog’ poreza je prvi korak u borbi protiv diskriminacije’

Ovog je petka u Hrvatskom saboru na ovu temu održana i konferencija za medije.

– Zastupnice su istaknule važnost smanjenja poreza na menstrualne potrepštine u kontekstu seksističkog poreza i problematike ignoriranja pitanja koja se tiču žena od strane Vlade RH te su poručile kako neće odustati od borbe da se visoki porez na menstrualne potrepštine smanji na pet posto, piše u priopćenju Inicijative.

Dodaju i kako je ‘peticija od iznimne važnosti jer unatoč postojanju konkretnih podataka iz istraživanja koji ukazuju na prisutnost menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj pa i preporuka s EU razine koje ističu važnost smanjenja poreza na menstrualne potrepštine, članovi Vlade i dalje odbijaju prijedlog za smanjenje porezne stope na 5%, daju obećanja o analizama koje se provode ili će se provoditi, ali ne nude rješenje i ne pokazuju interes i konkretne akcije.’

– Smanjenje ‘ženskog’ poreza je prvi korak u borbi protiv diskriminacije, prema smanjenju menstrualnog siromaštva i konačno uklanjanju stigme s menstruacije, poručuju zaključno iz Inicijative.