Pretraga

Vrtoglavo porastao broj korisnika potpore za samozapošljavanje: Velika izmjena u toj mjeri za 2020. godinu

A- A+

I dok je Hrvatski zavod za zapošljavanje ukinuo stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, mjera potpore za samozapošljavanje doživljava pravi procvat. U posljednje tri godine u tu je mjeru aktivne politike zapošljavanja uključen čak 18.791 korisnik. Nova godina sa sobom je donijela i neke novosti vezane uz potporu za samozapošljavanje – veći iznos sredstava koja mogu dobiti korisnici u slabije razvijenim područjima Hrvatske.

Foto: srednja.hr

Potpore za samozapošljavanje su državne potpore koje se dodjeljuju nezaposlenim osobama koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda. Od 2020. godine korisnike očekuje velika novost.

Veća subvencija za one koji žive u nerazvijenim područjima

Izdvojeni članak

Stručno osposobljavanje je ukinuto, zamjenjuje ga pripravništvo: Evo što sve trebate znati o toj mjeri

– U 2020. osigurava se veća financijska potpora za osobe koje u slabije razvijenim područjima kreću u samozapošljavanje čime se utječe na gospodarski razvitak i demografsku sliku tih područja. Naime, visina potpore za samozapošljavanje određuje se prema području u kojem osoba ima prebivalište i otvara poslovni subjekt. Uvjet je da je najmanje 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za dodjelu sredstava za samozapošljavanje osoba imala prebivalište na tom području, osim za indeks VII i VIII gdje se ne primjenjuje navedeni uvjet. Prema Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a prema stupnju razvijenosti, potpore za samozapošljavanje dijele se u tri skupine i to: prva skupina za općine i gradove od I do IV; druga skupina V do VI; treća skupina VII do VIII, pojasnili su iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Tako će korisnici koji stanuju u najmanje razvijenim područjima (stupanj I do IV) dobivati subvenciju u iznosu do 100.000 kn, odnosno 110.000 kn ako se kombinira s osposobljavanjem na radnom mjestu. Korisnici u druge skupine sa stupnjem razvijenosti od V do VI mogu dobiti subvenciju 85.000 kn, odnosno do 95.000 ako se kombinira s osposobljavanjem na radnom mjestu. Posljednja, treća skupina u koju ulaze oni koji stanuju u najrazvijenijim krajevima (stupanj VII i VIII), može dobiti subvenciju do 75.000 kuna ili do 85.000, ako se kombinira s osposobljavanjem na radnom mjestu.

Odluku o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti od I do VIII možete pronaći ovdje.

Broj novouključenih korisnika vrtoglavo raste

Glavna ciljana skupina za korištenje mjere potpore za samozapošljavanje su nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju Zavoda, a koje su obavile sve aktivnosti dostupne u nadležnom područnom uredu (individualno savjetovanje, radionica za samozapošljavanje) u suradnji sa savjetnikom za samozapošljavanje u skladu s dinamikom razrade poduzetničke ideje.

Druga ciljana skupina su hrvatski povratnici iz EU zemalja s reguliranim prebivalištem, s time da se u ovom slučaju ne primjenjuje uvjet da osoba ima prebivalište na tom području najmanje 12 mjeseci.

Riječ je o mjeri koju, prema podacima HZZ-a koristi sve više osoba. U 2017. bilo je 3.583 novouključenih u mjeru, dok ih je lani bilo čak 8.723 novih korisnika. Ukupno su 2017. mjeru potpore za samozapošljavanje koristile 5.824 osobe, a lani njih čak 15.069.

INTERVENCIJA 2017. 2018. 2019. UKUPNO
NOVOUKLJUČENI
Potpore za samozapošljavanje 3.583 6.485 8.723 18.791
INTERVENCIJA 2017. 2018. 2019. UKUPNO
UKUPNI
Potpore za samozapošljavanje 5.824 10.036 15.069 30.929

Kako nam kažu iz HZZ-a, u proteklim godinama potpore za samozapošljavanje najčešće su dodjeljivane za poslovne subjekte području specijaliziranih građevinskih djelatnosti, osobnih uslužnih djelatnosti, stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti te u djelatnostima računalnog programiranja, savjetovanja i djelatnosti povezanih s njima.

Većina nastavlja poslovanje nakon isteka mjere

Izdvojeni članak

Ukida se mjera stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa!

Osim povećanja broja korisnika mjere, dobra je vijest i ta da uvjerljiva većina korisnika koji su dobili potporu nastavlja poslovati nakon prve godine rada, dakle nakon što mjera istekne.

– Kada se radi o učinku potpore za samozapošljavanje nakon izlaska iz mjere, odnosno nakon isteka ugovornih obveza korisnika potpore sa Zavodom, razina zaposlenosti je visoka. Prema posljednjim podacima kojima raspolažemo 91,03 % poduzetnika, odnosno primatelja potpore, nastavilo je poslovanje 12 mjeseci nakon završetka mjere. Podaci se temelje na ugovorima koji su dovršeni u 2017. godini i na korisnicima s područja cijele RH. S obzirom da ugovorne obveze sa Zavodom traju godinu dana, za razdoblje nakon 2017. g. još uvijek nemamo reprezentativne podatke i tek će se krenuti u izradu analiza, poručuju iz HZZ-a.