Pretraga

Stručno osposobljavanje je ukinuto, zamjenjuje ga pripravništvo: Evo što sve trebate znati o toj mjeri

A- A+

Nakon desetljeća postojanja, od 1. siječnja 2020. godine ukinuta je mjera stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR). Kako su pojasnili iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), mjera je ukinuta zbog promjena na tržištu rada. Naglasak u davanju potpora za zapošljavanje u 2020. bit će stavljen na mjeru pripravništva, pa pojašnjavamo koji su uvjeti korištenja ove mjere.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Mjera pripravništva će, kako su nakon ukidanja stručnog osposobljavanja istaknuli iz  HZZ-a, mladima omogućiti zapošljavanje uz sklapanje ugovora o radu. Napomenuli su tom prilikom i da će zapošljavanjem uz pripravništvo mladi imati ‘ekonomsku i socijalnu sigurnost’. Tako korisnici  SOR-a primaju novčanu pomoć i primjerice, nemaju pravo na plaćeno bolovanje, dok korisnici pripravništva primaju plaću sukladno razini obrazovanja i složenosti poslova koje obavljaju te će imaju materijalna i druga prava iz kolektivnog ugovora.

Za razliku od stručnog osposobljavanja, pripravništvo mogu koristiti i stariji od 30 godina, a mjera traje jednako, 12 mjeseci. Osobe koje žele koristiti pripravništvo moraju biti u evidenciji nezaposlenih, ali nema ograničenja na minimalno 30 dana, kao što je to slučaj kod stručnog osposobljavanja.

Mjera pripravništva može se koristiti i u realnom i u javnom sektoru.

Realni sektor

Izdvojeni članak

Ukida se mjera stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa!

U realnom sektoru tijekom pripravništva HZZ financira 50% godišnjeg troška bruto II plaće radnika ili 75% za osobe s invaliditetom, bez gornjeg ograničenja, prema plaći tog radnog mjesta poslodavca i 50% troška prijevoza.

Kako stoji u uvjetima, ciljane skupine za korištenje mjere u realnom sektoru su nezaposlene osobe bez staža mirovinskog osiguranja, koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih. Druga ciljana skupina su nezaposlene osobe sa stažem osiguranja, ali bez staža osiguranja u svojoj obrazovnoj razini, koje nisu bile zaposlene s redovnom plaćom tijekom prethodnih šest mjeseci i prijavljene su u evidenciju nezaposlenih.  Više o samom pojmu ‘radnog staža’ i njegovoj točnoj definiciji možete pročitati ovdje.

Kada je riječ o odobravanju potpora za pripravništvo poslodavcima, postoje određene restrikcije. Između ostaloga, poslodavci moraju imati zaposlenog najmanje jednog radnika unazad 6 mjeseci. Potpora se može dodijeliti poslodavcima ako će zapošljavanje uz potporu dovesti do neto povećanja broja zaposlenih u odnosu na prosječan broj zaposlenih u posljednjih 12 mjeseci. Može se dodijeliti i poslodavcima koji nemaju povećano zapošljavanje unazad 12 mjeseci, ali imaju opravdano upražnjena radna mjesta koja nadoknađuju zapošljavanjem uz potporu. Uz navedeno, broj osoba koje poslodavac može dobiti uz potporu za zapošljavanje ne može biti veći od 50% prosječnog broja zaposlenih unazad 12 mjeseci.

Nakon što HZZ odobri zahtjev, poslodavac i korisnik mjere u roku od osam dana zaključuju ugovor o radu.

Javni sektor

Ciljanje skupine za korištenje mjere pripravništva u javnom sektoru su  nezaposlene osobe koje nemaju više od šest mjeseci staža osiguranja u zvanju u obrazovnoj razini iz područja obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi i kulture prijavljene u evidenciju nezaposlenih.

Izdvojeni članak

Donosimo tablicu s podacima: Nema dovoljno stručnih nastavnika pa učenicima nastavu drže i oni bez odgovarajućeg obrazovanja

U ovom sektoru HZZ financira 100% iznosa prema iznosu pripravničke plaće, koja iznosi 85% plaće radnog mjesta, a sukladno Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama i trošak prijevoza sukladno Odluci Upravnog vijeća. Dodatno se u javnom sektoru financira trošak stjecanja pedagoških kompetencija za pripravnike koji se zapošljavaju u prirodoslovno-matematičko-informatičkom i tehničkom području, i to u iznosu do 10.000 kn.

Nekoliko je kriterija za odobravanje korištenja mjere u javnom sektoru. Prvo, radna mjesta na koja se osobe primaju u radni odnos moraju biti sistematizirana. Uz to, broj osoba koje poslodavci primaju ne smije biti veći od broja propisanog Odlukom nadležnog tijela
ili ministarstva o broju pripravnika koji se može primiti u određenoj kalendarskoj, financijskoj godini. U javnom sektoru vrijedi i pravilo da se osobe mogu primati u radni odnos isključivo na radna mjesta koja čine temeljni posao određene javne službe (primjerice nastavnici u školama, socijalni radnici u centrima za socijalnu skrb i slično.

Više o uvjetima i načinu mjere pripravništva u 2020. godini možete pročitati u dokumentu u nastavku (ako vam nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [971.69 KB]