Pretraga

Vukovar uči na Facebooku

A- A+

Dobar dio srednjoškolaca ovih dana nema školu ili ima skraćenu nastavu zbog velikih hladnoća. No, učenici Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara imaju drugi problem. Oni do svoje škole mogu doći, ali zamjenske učionice u kojima se nalaze nemaju grijanje, pa su previše hladne da bi se održavala nastava. Oni zato ovih dana svoju nastavu i učenje održavaju putem facebooka. Da, da, dobro ste pročitali. Oni obrađuju novo gradivo iz različitih predmeta i pišu probne eseje iz hrvatskog jezika za maturu. Inicijatorica ove akcije je profesorica Lilijana Radobuljac, javnosti poznata po svom nedavnom pismu Krivi ste vi u kojem proziva čelne ljude nadležnih institucija da poduzmu nešto i promjene loše stanje u Tehničkoj školi Nikole Tesle.

Stanje u školi je loše, to je svima već od prije poznato, no profesoricu Radobuljac najviše od svega muči što je rješavanje ovog tipa problema bio prevelik zalogaj za bivšu, ali i za sadašnju vladu. U razgovoru s profesoricom,  saznali smo kako su učenici neizmjerno hrabri i kako su doista dugo trpjeli hladnoću zamjenske škole, o čemu smo već i pisali. Niske temperature možda jesu zatvorile vrata škole, no nisu umanjili učeničku želju za znanjem. Oni svakodnevno, u grupi Smrznuti maturanti Tehničke škole Nikole Tesle Vukovar vježbaju sa svojom profesoricom hrvatskog jezika Lilijanom Radobuljac, a kako saznajemo upravo od nje, mnogi drugi profesori drugih predmeta odlučili su se za sudjelovanje u facebook radu. 

I dok većina zadovoljno trlja ruke jer škole nema, profesorica Radobuljac ističe kako njezini hrabri i vrijedni učenici ne posustaju, a kako se čini, planiraju ovako i nastaviti. Nakon njezinog pisma nadležne institucije i dalje nisu ništa poduzele. Obnova škole i dalje stoji, pomaka nema, a led se skuplja i u zamjenskim učionicama. Učenici će ovo zasigurno morati nadoknađivati, a najgore bi moglo biti maturantima, pa je zato pravo vrijeme da već sad rade na onom što bi im moglo nedostajati, smatra profesorica hrvatskog jezika i dobitnica nagrade Ponos Hrvatske. Upravo zato ona ih svakodnevno motivira na rad, čime si oni sami stvaraju osiguranje za budućnost.

Još jedan razlog za sreću je i činjenica da je NCVVO produžio rok za predaju prijava za maturu, samo zbog nemogućnosti vukovarskih srednjoškolaca da na vrijeme pošalju prijave u Centar. Profesorica ističe kako je to jedan dobar način da se izađe u susret već sada napaćenim učenicima tehničke škole u Vukovaru.

Iako nadležne institucije nisu reagirale, mnoge dobre duše dirnula je priča o Vukovarcima koji se smrzavaju zbog beskarjne obnove škole. Mnogi od njih nudili su i donacije, no kako ističe profesorica Lilijana, to je lijepo, ali u neku ruku i ponižavajuće. Nije na zajednici da djeluje, već je država ta koja bi trebala pomoći da se obnova škole što prije završi.

Ovakvi uvjeti neće ih spriječiti da nastave s radom, ističe profesorica Radobuljac. Ona će i dalje sa svojim kolegama naći načine kako prenijeti znanje na učenike koji žele znati.