Pretraga

Vukovarcima obnova škole na proljeće?

A- A+

Priča o Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru još nije dobila svoj kraj. Ukoliko nas niste pratili, podsjetimo da su učenici te škole dulje od svih ostalih učenika u Lijepoj našoj na izvanrednim praznicima zbog zime. Naime oni uopće nisu imali grijanja. I to ne u svojim matičnim školskim prostorijama, već u onim zamjenskim. Škola u koju bi trebali ići je u derutnom stanju. Dva prostora – nijedan dovoljno adekvatan.

Što kažu odgovorni?

Gradonačelnik Vukovara, SDP-ov Željko Sabo tvrdi da je na sjednici sabora 23. siječnja istupio zatraživši posjet prosvjetne inspekcije u školu jer, kako kaže, svi trebaju ravnomjeran nivo obrazovanja. Po njegovim riječima, to je sve što je on mogao učiniti. 

Ja ne mogu ništa to je do županije i Ministarstva regionalnog razvoja, da možda i dođe do decentralizacije jedinica lokalnih samouprava onda bih ja kao gradonačelnik mogao nešto i napraviti, ali odluke se trenutno donose na nivou županije jer oni imaju osnivačka prava, je ništa tu ne mogu – navodi Sabo.

Na razini Vukovarsko- srijemske županije, pročelnik za obrazovanje Grgo Krajina napomenuo je da je župan poslao požurnicu u Ministarstvo regionalnog razvoja da što prije potpišu ugovor s novim izvođačem radova, jer je prošli završio u stečaju. Krajina kaže da je razmatrana mogućnost ponovnog preseljanja, ali da je to tehnički neizvedivo jer je to škola sa mnoštvo kabineta i strojeva, pa je odlučeno da je učenicima ipak bolje biti u zamjenskoj školi.

Ili ipak ne biti? Jer učenici nisu previše vremena provodili u toj zamjenskoj školi u zadnje vrijeme. Iz straha da ne postanu učenici – pingvini.

Krajina očekuje zatopljenje sljedeći tjedan, pa se tako i na web stranicama škole pojavila obavijest da nastava počinje u srijedu 15. veljače. Na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda stoji da će u srijedu 15.veljače, minimalna temperatura biti minus petnaest stupnjeva, a maksimalna jedan stupanj. Čini se da će muke po hladnoći dobiti novo poglavlje.

A što je sa svim propuštenim satima? Vrijeme prolazi, a matura se bliži. No pročelnika za obrazovanje to ne brine.

– Sve ćemo mi to riješiti. Učenici će učiti subotama i tako sve nadoknaditi. – siguran je Grgo Krajina. Ni ne zna da učenici ne čekaju njega da im nagovijesti učenje subotama, oni na Facebooku već neko vrijeme rade s nekim od svojih profesora.

Ipak mnoge škole su zatvorene i to je uobičajena pojava tijekom zime. No biti zatvoren ne nužno zbog snijega, nego zbog nepostojanja grijanja i to već dvije zime uzastopce, je problem koji bi svaku nadležnu instituciju trebao zabrinjavati. Pa tako i Ministarstvo regionalnog razvoja, čija je glasnogovornica Arnelija Šipek potvrdila da je natječaj za novog izvođača raspisan 3. veljače, dakle prije svega par dana. Bit će otvoren do 24. veljače i onda se čeka još mjesec dana da se izabere adekvatna tvrtka koja bi obnovila školu.

To znači da će zvuk građevinskih radova odjekivati u Tehničkoj školi Nikole Tesle i prije početka proljeća. Još samo preostaje da se svi ti navodi i izjave potvrde istinitima i vrijednima vjerovanja.  A to će samo vrijeme pokazati.

Dotada se možemo samo nadati da su naši Slavonci s kulenom pod rukom išli u školu, pa im nije teško pala hladnoća.