Pretraga

Zaboravite Zapad: Ovo su zemlje u kojima možete dobro živjeti s malo novca

A- A+

Mnogi Hrvati sa svojom plaćom ili džeparcem ne mogu mnogo u domovini, no upravo zbog toga mi vam donosimo pregled država u kojima bi naša skromna sredstva bila pravo bogatstvo.

mcconnellfoundation.org

Svijet je mnogo više od vašeg grada ili jedne državice poput Hrvatske. Zemaljska ‘balota’ nudi ogromnu količinu mogućnosti samo se treba ohrabriti i ugrabiti ih. Većina mladih bez posla čeznutljivo gleda ka zapadu – Kanadi, Skandinaviji, Njemačkoj, ukratko prema krajevima gdje se može dobro zaraditi, mi smo okrenuli ploču i potražili zemlje u kojima možete lijepo živjeti sa skromnim financijama. Drugim riječima, potražili smo najjeftinije zemlje svijeta. Ako već ne možemo zaraditi puno, možemo naći mjesta gdje će naš džeparac vrijediti više.

Konzultirajući nekoliko lista, globetrotterskih blogova te par stranih i domaćih portala složili smo kraći popis država u kojima ćete za par kovanica dobiti više nego drugdje u svijetu. Informacije se o standardu, naravno, razlikuju od izvora do izvora, no mi smo koristili podatke s web stranice Numbeo.com te izabrali pet najprihvatljivijih.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Duhovita karta predrasuda koje zemlje imaju jedne o drugima

Nepal

Stisnuta između Kine i Indije ova državica tijekom stoljeća postala je oaza specifične kulture i spiritualizma. Nepal, ‘meka’ za ljubitelje istočnjačkih religija i originalnog životnog stila jedna je od najjeftinijih država na svijetu.

Konzultirajući servis za usporedbu cijena došli smo do fantastičnih podataka. Naime, ukoliko želite živjeti u Kathmanduu, glavnom nepalskom gradu, na istom nivou kao i u Zagrebu potrebno vam je tek 45 posto sredstava koje biste utrošili u našoj metropoli. Posebno su upečatljive razlike u restoranskim cijenama te visini stanarina. Naravno, ukoliko odlučite živjeti izvan glavnog grada vaša egzistencija na vrhu svijeta biti još jeftinija

Ostale podatke pogledajte ovdje.

Bolivija

Dugogodišnja socijalistička tradicija i izoliranost od Bolivije su napravili jednu od najjeftinijih zemalja svijeta. Da je kojim slučajem Evo Morales i vladajuća garnitura malo sklonija strancima ova južnoamerička država bi bila idealna za putnike namjernike. Valja napomenuti kako je Bolivija najsiromašnija država Južne Amerike, a njeguje posebno bliske veze s Kubom i Venezuelom.

Što se tiče uvijeta života u Boliviji, valja istaknuti da su posebno povoljne cijene hrane u restoranima i trgovinama. Ipak, vrijedi još jednom napomenuti kako vlast nije pretjerano sklona strancima.

Više detalja o troškovima života u La Pazu pogledajte ovdje

Izdvojeni članak

Europske države u kojima je najjeftinije studirati

Butan

Butan s Nepalom dijeli mnogo toga – poziciju, susjede, mistiku i cijene. Gospodarski je jako povezan s Indijom, a za jednu našu kuno dobijete 10 butanskih ngultruma. Nažalost ova izolirana kraljevina nije pretjerano otvorena prema strancima te im je pristup dopušten samo u pojedine djelove zemlje.

Ako ipak nađete način da duže proboravite u Butanu, definitivno ćete imati što vidjeti i iskusiti u ovoj azijskoj državici, a uz to će vam sve biti financijski vrlo prihvatljivo.
U glavnom gradu Thimphu stan možete rentati čak 70 posto jeftinije nego kod nas, a znatno su jeftinije i namirnice u marketima.

Više o cijenama možete pogledati na ovom linku.

Izdvojeni članak

Provjerite koje su najmiroljubivije svjetske zemlje

Indija

Druga najmnogoljudnija zemlja svijeta treća je južnoazijska država koja se našla na ovom popisu. Po mnogome se razlikuje od svojih patuljastih susjeda, no zajedničke su im vrlo prihvatljive cijene te mogućnost da se s malim budžetom solidno živi. Naravno, domaćem stanovništvu to ne znači previše jer su im primanja još niža, no za zapadnjake Indija je obećana zemlja.

Usporedimo li cijene u Zagrebu i New Delhiju dolazimo do zanimljivih podataka. U Delhiju ćete isti životni standard moći zadržati po dvostruku nižoj cijeni. Jedino što je u indijskoj metropoli skuplje nego u našem glavnom gradu jesu uvozna vina i pivo.

Ukoliko se maknemo iz Delhija na obalu, u turističko središte Gou, tu mogućnosti dodatno rastu. Teško je za povjerovati, ali Goa je još jeftinija. Tako možete Lewisice kupiti za 180 kuna, a mjesečni pokaz za svega 40.

Ostale cijene i troškove života pogledajte na ova dva linka: New Delhi i Goa

Tunis

Nama najbliža destinacija na ovoj listi je Tunis. Prije ‘Arapskog proljeća’ bio je iznimno popularna turistička destinacija, no ta je reputacija djelomično narušena nemirima koji su prethodili smjeni vlasti te nestabilnim susjedstvom. Sjevernoafrički biser poznat je po iznimno niskim cijenama turističkih aranžmana, a ista je stvar i s troškovima života.

U istoimenom glavnom gradu Tunisa život je 40 posto jeftiniji, no što je to u najvećem hrvatskom gradu. Jeftinošću se posebno ističu hrana i režije.

Više saznajte na ovom linku