Pretraga

Zabrinjavajuće: Što sve žene ne znaju o zaštiti od trudnoće

A- A+

U Americi je provedeno istraživanje o informiranosti žena glede efektivnosti različitih strategija zaštite od neželjene trudnoće. Rezultati su pokazali kako je većina žena dezinformirana, a tek jedna od pet žena uspješno je identificirala najefektivniju formu trenutno dostupne kontracepcije.

Kako biste se zaštitili od trudnoće, potrebno je koristiti neku od metoda kontracepcije. Pokazalo se na jednom američkom istraživanju kako su žene zabrinjavajuće neinformirane o efektivnosti pojedinih metoda, što znači da nisu zapravo sigurne kako se točno ponašati i što koristiti kako ne bi ostale trudne ako to ne žele.

Izdvojeni članak

Zabrinavajući broj djevojaka odgađa odlazak ginekologu: Kada obaviti prvi pregled?

Tinejdžerice ne koriste nikakvu zaštitu

Žene su svjesne da je apstinencija najbolja metoda zaštite od neželjene trudnoće, ali iako se mnoge odlučuju upravo za nju, mnoge (pogotovo tinejdžerice) ne ostaju pri tome.

Neplanirani seksualni odnosi često završavaju i neplaniranom trudnoćom. Upravo radi toga trebale bi se prebaciti na mnogo efektivniju metodu, a to je oralna kontracepcija, uz kondome koji sprečavaju prenošenje spolno prenosivih bolesti.

Griješe kod korištenja oralne kontracepcije

Čak i kod onih žena koje koriste tu metodu zaštite, postoji velik broj onih koje griješe u korištenju pilula, piše thinkprogress.org.

Izdvojeni članak

Deset najčešćih zabluda o kontracepcijskim pilulama

Iako je oralna kontrecepcija u 99 posto slučajeva učinkovita kad se koristi ispravno, mnoge žene ih ne uzimaju točno onako kako je propisano. Neke slučajno preskaču pilulu, a neke odgađaju uzimanje novih kutija kako bi sačuvale novac. CDC (Centre for Disease Control and Prevention) procijenio je kako otprilike devet posto žena koje koriste pilulu neplanirano ostaju trudne, dok je kod kondoma situacija još gora – otprilike 18 posto žena zatrudni.

Ne razgovaraju s ginekologom

Mnoge su žene u anketi koju je proveo American College Nurse Midwives priznale kako se ne osjećaju dovoljno informiranima o različitim metodama kontracepcije. U mnogim slučajevima je razlog tome premalo razgovora s ginekologom te preveliki osjećaj srama koji ih sprječava da pitaju sve što ih zanima.