Pretraga

Deset najčešćih zabluda o kontracepcijskim pilulama

A- A+

Preko sto milijuna žena i djevojaka u svijetu koristi kontracepcijske pilule. Treba ih se konzumirati redovito, a prepisuje ih isključivo specijalizirani liječnik i to nakon pregleda i razgovora s pacijenticom. Unatoč razgovoru s doktorom, mnoge djevojke vjeruju u mitove o pilulama koji nemaju veze sa stvarnošću. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu objavio je istraživanje British Medical Journala o najčešćim zabludama vezanim uz kontracepcijske tablete, od onih da uzrokuju debljanje i neplodnost, do onih da su glavni krivac za rak.

Uz razne vrste zaštite od neželjene trudnoće, postoji i kontracepcijska pilula. Mnoge djevojke je koriste na preporuku ginekologa, međutim postoje neke raširene zablude u društvu oko učinka ove pilule. Djevojke koje konzumiraju cigarete ne smiju piti pilule, od pilula se svakih nekoliko mjeseci treba ‘odmoriti’ ili pak da im jedina svrha upravo kontracepcijska, neki su od najčešćih mitova o korištenju ovih tableta.

U nastavku vam donosimo istraživanje British Medical Journala u kojem su specijalizirani doktori i istraživači otkrili neke od najčešćih zabluda o kontracepcijskim tabletama.

Izdvojeni članak

Zabrinavajući broj djevojaka odgađa odlazak ginekologu: Kada obaviti prvi pregled?

Od kontracepcijskih pilula se djevojke često debljaju

Istina je da neke žene dobiju višak kilograma nakon što počnu konzumirati ovu vrstu kontracepcije, no to nije zbog same upotrebe pilula. Hormon estrogen koje pilule sadrže može izazvati dojam ‘napuhnutosti’ u djevojaka i žena.

Svejedno, sva dosad rađena istraživanja na ovu temu su pokazala da djevojke i same po sebi prolaze kroz razne oscilacije težine baš kad počnu konzumirati pilule. Zbog toga često puta razlog prekomjerene težine traže u sadržaju pilula, iako to baš i nije točno.

Ponekad je potrebno prestati uzimati pilule

Izdvojeni članak

Stupidne metode kontracepcije iz davnina

Iako postoji uvriježeno mišljenje da bi se svako toliko djevojka trebala ‘odmoriti’ od uzimanja pilule, stručnjaci tvrde da je to nepotrebno. Štoviše, smatraju da se pilula može konstantno konzumirati i do 15 godina i to bez ikakvog rizika. Osim toga, nagli prestanak konzumiranja pilule i nekorištenja neke druge kontracepcije može rezultirati trudnoćom. Ukoliko kanite na duge staze koristiti pilulu, najbolje je to spomenuti liječniku te se dalje savjetovati o izboru tableta koje ćete uzimati.

Pilule nisu sigurne

Oko sto milijuna žena diljem svijeta svakodnevno koristi kontracepcijske pilule. Mnoge je ne koriste samo za kontracepciju, već i za poboljšanu kvalitetu života, jer smanjuje simptome PMS – a, odnosno predmenstrualnog sindroma. Kontracepcijska pilula je dokazano sigurno kontracepcijsko sredstvo.

Izdvojeni članak

Argumenti za korištenje kontracepcijskih pilula

Zbog dugotrajnog uzimanja pilula mogu ostati neplodna

Uzimanje pilula i neplodnost nemaju nikakvu povezanost. Plodnost se može vratiti odmah nakon prestanka uzimanja pilule, stoga je potrebno ne preskakati nijednu pilulu već ih redovito piti.

Sve kontracepcijske pilule su jednake.

Postoje razne marke i vrste kontracepcijskih pilula. Najviše se razlikuju u razinama hormona koje posjeduju. Tako postoje kombinacijske pilule koje sadrže estrogen i progestin, te one koje imaju samo progestin. Postoji niz varijacija kontracepcijskih pilula, a svaka može imati različite pogodnosti ali i nuspojave.

Žene koje puše cigarete ne smiju koristiti pilule

Istina je da kad je žena starija od 35 godina, da joj kombinacija pilula i pušenja može povećati rizik srčanog udara. Žene koje puše i koriste pilule imaju veći rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Svejedno, kombinacijske pilule nižih razina hormona pogodnije su od drugih pilula za djevojke i žene koje puše. Unatoč tome nije preporučljivo da djevojke puše i koriste pilule, makar to nema nužnu uzročno posljedičnu vezu.

Izdvojeni članak

Što napraviti kad pukne kondom?

Najrizičnije je preskočiti pilulu na sredini kutije

Svaki dan sedam dana za redom djevojka treba piti po jednu pilulu kako bi spriječila ovulaciju. Tada može preskočiti sedam dana i onda ponovno početi uzimati pilule. Stručnjaci tvrde da je pilule najbolje preskočiti na sredini kutije, a najgore na početku ili kraj kutije, jer možda nije uzeto dovoljno pilula da kako bi se spriječila sljedeća ovulacija.

Svrha kontracepcijskih pilula je samo kontracepcija

Mnoge djevojke piju pilule iz nekih drugih razloga, i to propisane od strane specijaliziranih liječnika. Pilule se tako piju da se smanje simptomi PMS – a, menstrualnih grčeva ili pak zbog redovitijeg menstrucijskog ciklusa.
Pilule se mogu piti i kao sredstvo sprečavanja aktni, prekomjerne dlakavosti ili kao zaštita od cista i raka jajnika.

Od kontracepcijskih pilula djevojke mogu dobiti rak

Žene koje koriste pilule imaju jednu trećinu manje šanse za rak jajnika ili maternice od onih žena i djevojaka koje ih ne koriste. Mnogi specijalisti preporučaju svim ženama da koriste pilule barem pet godina isključivo zbog zaštite od raka jajnika.

Adolescentice trebaju dopuštenje da počnu piti pilule

Liječniku nije potrebno dopuštenje roditelja za prepisivanje kontracepskijh pilula djevojkama u adolescentskoj dobi. Bez obzira na to, bilo bi dobro da djevojka potraži savjet kod roditelja ili kod neke druge odrasle osobe u koju ima mnogo povjerenja.