Pretraga

ZAGiMUN 2017: Prijavite se na međunarodnu konferenciju i iz prve ruke saznajte kako se donose odluke u UN-u

A- A+

Konferencija o zajedničkoj odgovornosti ZAGiMUN ove će se godine održati u Zagrebu od 12. do 16. listopada. U organizaciji Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, ova manifestacija tematizirat će održivi razvoj, a namijenjena je studentima i mladim profesionalcima koji su zainteresirani za međunarodne odnose i globalna pitanja. Sudionici ove konferencije imat će priliku sudjelovati u simulaciji donošenja odluka u jednoj od četiri europske institucije. Prijave su otvorene do 3. rujna na službenim stranicama ZAGiMUN-a, a kotizacija iznosi od 370 do 600 kn, ovisno o tome želite li platiti smještaj i hranu ili ne.

Poster za ZAGiMUN 2017. | foto: Facebook

Kako se donose odluke u Vijeću sigurnosti ili Vijeću ljudskih prava UN-a, Europskom vijeću ili glasovitom UNESCO-u, ne uspije baš svatko vidjeti iz prve ruke. No, za studente i mlade profesionalce ova je godina sretna godina. Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode organizira ZAGiMUN konferenciju. Punog naziva Zagreb International Model United Nations – Conference on Shared Responsibility konferencija je o održivom razvoju i zajedničkoj odgovornosti koja će se održati od 12. do 16. listopada ove godine. Na toj će konferenciji, svi oni koji se prijave, dobiti priliku sudjelovati u simulaciji donošenja odluka u jednoj od četiri spomenute institucije u Europi.

Izdvojeni članak

Volontiranje u UN-u: Što se traži od kandidata

Prijave za sudjelovanje otvorene danas i traju do 3. rujna, a kotizacija iznosi od 370 do 600 kn

Ako želite biti među onima koji će iz prve ruke vidjeti kako se donose odluke u europskim tijelima i institucijama, prijave za ovogodišnji ZAGiMUN otvorene su danas, a traju zaključno do 3. rujna. Prijaviti se možete na službenim stranicama konferencije, a za sudjelovanje potrebno je platiti i kotizaciju. Kotizacija koja uključuje plaćeni smještaj s doručkom i ručkom, kao i osigurane materijale, iznosi 600 kn. Ukoliko, pak, ne trebate smještaj i plaćene obroke, izdvojit ćete 370 kn za kotizaciju.

Što je Model United Nations?

Model United Nations, također poznat kao Model UN ili MUN, izvanškolska je aktivnost u kojoj učenici obično igraju ulogu delegata u Ujedinjenim narodima i simuliraju rad njihovih odbora. Ova se aktivnost odvija na konferencijama, tzv. MUN-ovima u organizaciji srednjoškolaca i studenata. Na kraju većine konferencija, izvrsnim delegatima, odnosnom studentima i mladim ljudima odaju se priznanja i dodjeljuju nagrade. Tisuće srednjih škola, srednjoškolaca i studenata širom svijeta sudjeluju u modelu Ujedinjenih naroda, što uključuje znatna istraživanja, vještine javnog govora, rasprave i pisanja, kao i kritičko razmišljanje, timski rad i sposobnost vodstva.

Sudionici dobivaju priliku razviti govorničke i pregovaračke vještine, kao i interes za poštivanje različitosti

Izdvojeni članak

Učenici oduševili sutkinju na Smotri simuliranih suđenja

Program ovogodišnje ZAGiMUN konferencije, osim simulacije rada i donošenja odluka u europskim institucijama, sastojat će se i od panela na temu prevencije kriza, osiguravanju održivog mira i o UN-ovim ciljevima održivog razvoja – Agenda 2030.

– Uz navedeno, sudionici dobivaju priliku raditi na razvijanju vlastitih govorničkih i pregovaračkih vještina, interesa za različitosti i njihovo poštivanje te međukulturalnoj razmjeni kroz višednevno druženje sudionika, navode nam iz organizacije ZAGiMUN konferencije.

Svrha ove međunarodne konferencije razvijanje je kritičkog razmišljanja. govorničkih i argumentacijskih sposobnosti, ali i razumijevanja rada Ujedinjenih naroda. Sve dodatne informacije i aktivnosti pratite na Facebook stranici ZAGiMUN-a.