Pretraga

Iz UN-a upozoravaju da zbog zatvaranja škola prijeti ‘generacijska katastrofa’

A- A+

Glavni tajnik UN-a, Antonio Guterres, rekao je da se zbog zatvaranja škola zbog pandemije koronavirusa, svijet suočava s “generacijskom katastrofom”. Podsjetio je da ni prije pandemije više od 250 milijuna djece nije išlo u školu, a da se taj broj za vrijeme pandemije samo povećao te da dio djece, unatoč online nastavi, nije uspio pohađati nastavu u vrijeme kada su škole bile zatvorene.

Foto: srednja.hr

Pandemija koronavirusa dovela je do najveće distrupcije u obrazovanju ikada, smatra Antonio Gutteres, glavni tajnik UN-a. On je u svojem govoru, ali i tekstu objavljenom na stranicama ove organizacije, podsjetio da su sredinom srpnja škole bile zatvorene u oko 160 zemalja, a time je pogođeno više od milijardu učenika.

Izdvojeni članak

Studenti potpisuju peticiju za povratak na fakultete od jeseni: Ne žele online nastavu

U svome istupu naveo je i da već prije pandemije više od 250 milijuna djece nije išlo u školu te da u zemljama u razvoju samo četvrtina đaka u srednjim školama stekne osnovne vještine.

Čak i tamo gdje se nastava odvijala na daljinu, upozorava Gutteres, dio djece ostao je van dosega i nije prisustvovao nastavi.

– Sada se suočavamo s generacijskom katastrofom koja bi mogla dovesti do gubitka ogromnog ljudskog potencijala, potkopati desetljeće napretka i pogoršati već postojeće nejednakosti, kaže on.
Ujedinjeni narodi zbog svega toga su pokrenuli kampanju “Spasimo našu budućnost”. Njome žele upozoriti na to da je važno vratiti djecu u škole te da to mora biti prioritet. Izdali su i smjernice za pomoć vladama u ovakvoj situaciji kako bi im pomogli u donošenju odluka.