Pretraga

Zagreb dobiva novu osnovnu školu s dvije sportske dvorane: Stara će biti srušena

A- A+

Iz Grada Zagreba objavili su da je pokrenut postupak javne nabave za izvođača radova izgradnje nove Osnovne škole Horvati na Knežiji. Postojeća zgrada škole stara je 127 godina, a nova škola trebala bi imati 17 učionica za 400 učenika i dvije sportske dvorane. Iz Grada su poručili da će stara škola nakon izgradnje nove biti srušena.

Osnovna škola Horvati

Osnovna škola Horvati | screenshot: Google Maps

Grad Zagreb pokrenuo je javnu nabavu za izgradnju i opremanje nove Osnovne škole Horvati na Knežiji. Tu školu, prema podacima iz Školskog e-Rudnika, trenutno pohađa oko 300 učenika u dvije smjene koje se rotiraju.

Škola će imati i kuhinju, knjižnicu s čitaonicom, vježbalište

– Postojeća zgrada škole stara je 127 godina i dotrajala je u svakom smislu. Nova škola najavljuje se već desetljećima, a još 2006. godine bio je raspisan arhitektonsko-urbanistički natječaj za njenu izgradnju. Međutim, tek smo u mom mandatu riješili imovinsko-pravne odnose, osigurali sredstva iz proračuna i sve ostale preduvjete za realizaciju ove škole, rekao je u priopćenju gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Iz Grada su napomenuli da će se nova zgrade škole nalaziti nedaleko od dosadašnje te da će imati 17 učionica za 400 učenika i dvije sportske dvorane od kojih će jedna biti veća i dvodijelna, a druga manja. Škola će imati kuhinju, blagovaonicu, knjižnicu s čitaonicom, kabinet, vježbalište i školsko dvorište.

Izdvojeni članak
OŠ Retkovec

Nakon 60 godina od izgradnje obnovljena velika zagrebačka osnovna škola: Dobila sunčanu elektranu

Stara škola bit će srušena jer se nalazi na koridoru buduće gradske avenije

– Procijenjeni iznos investicije je 15 milijuna eura s PDV-om, s rokom završetka radova od 15 mjeseci. Nakon što bude izgrađena nova škola, stara će škola biti srušena, s obzirom da se nalazi na koridoru planirane buduće gradske avenije, poručili su iz Grada Zagreba.

Podsjetimo, plan je dosadašnjeg Ministarstva znanosti i obrazovanja bio da cjelodnevna škola frontalno krene u svim osnovnim školama 2027. godine. Osnovni preduvjet za to je da sve osnovne škole rade u jednoj smjeni zbog čega treba dograditi preko 600 škola. Ministarstvo je zbog toga raspisalo javni poziv za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola na koji se škole kontinuirano mogu javiti.

Prema do sada objavljenim odukama MZO-a sredstva dobile Osnovna škola Cavtat, Osnovna škola Mokošica, Osnovna škola Šijana u Puli, Osnovna škola Svetvinčenat u Istarskoj županiji, Područna škola Strmec Podravski te Područna škola Nova Ves Petrijanečka u Varaždinskoj županiji, Osnovna škola I. K. Sakcinskog u Ivancu, Osnovna škola ‘Slava Raškaj’ Ozalj, Osnovna škola Samobor i Osnovna škola Milan Lang Bregana.