Pretraga

U Zagrebu i Splitu hvale se ‘besplatnim’ udžbenicima, a mi otkrivamo koliko su građani platili taj PR

A- A+

U slučaju takozvanih ‘besplatnih’ udžbenika ništa nije besplatno, osim dobrog PR-a za gradonačelnike i načelnike, koji se njima vole pohvaliti u svojim kampanjama. Slična je situacija i u Splitu i Zagrebu. U dva najveća hrvatska grada, roditelji i oni koji to nisu, udžbenike su platili ukupno više od 70 milijuna kuna.

Javno financirani udžbenici i ove su godine na klupama dočekali sve osnovnoškolce i srednjoškolce Grada Zagreba. Iako je riječ o inicijativi koju mnogi pozdravljaju, stvari valja nazvati pravim imenom.

U Zagrebu udžbenici koštali manje nego lani

Izdvojeni članak
novac kuna

‘Zahvaljujući’ Bandiću, dobrostojeća općina za udžbenike dobila novac građana Zagreba

Ovi udžbenici nikako nisu ‘besplatni’, već je za njihovu kupnju iz gradskog proračuna izdvojen višemilijunski iznos.

– Grad Zagreb i ove je godine osigurao financijsku potporu za nabavu udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za školsku godinu 2018./2019. učenicama i učenicima Grada Zagreba za što je utrošeno ukupno 59.651.676,09 kn, kaže nam Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje.

Manje je to u odnosu na prošlu godinu, kada su u svrhu financiranja udžbenika u zagrebačkom proračunu osigurana sredstva od oko 61.000.000,00 kuna.

U Splitu roditelji dobivaju povrat dijela novca

Ove su godine i u Gradu Splitu sufinancirali kupnju udžbenika za osnovnoškolce.

Izdvojeni članak

Još jedan veliki hrvatski grad od jeseni daje ‘besplatne’ udžbenike školarcima: Građani će ih platiti 12 milijuna kuna

– Ovo je jedna od demografskih mjera potpore osnovnoškolcima i njihovim obiteljima koje je započela nova gradska uprava, na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, riječi su dogradonačelnice Splita, Jelene Hrgović.

Doznali smo i koliko su građani Splita platili novu demografsku mjeru HDZ-ovog gradonačelnika.

– Grad Split je za školsku godinu 2018./2019. izdvojio 12.000.000 kuna za nabavku udžbenika i školskog pribora za svojih 14.000 učenika, kaže nam Kristina Čuvalo iz odnosa s javnošću Grada Splita.

U slučaju Grada Splita, udžbenici su sufinancirani tako da su roditelji popunjavali zahtjev, koji su s računom morali dostaviti školi, a novac će im biti isplaćen do kraja rujna. Učenicima prvih, drugih i trećih razreda knjige i pribor sufinancirani su sa 600 kuna, učenicima četvrtih razreda sa 650 kuna, petašima i šestašima sa 1.050 kuna te učenicima sedmih i osmih razreda sa 1.200 kuna.