Pretraga

Zaposlenima i nezaposlenima prosječno po 4.623 kn: Doznali smo koliko je vaučera za obrazovanje do sada podijeljeno

A- A+

Novim Zakonom o obrazovanju odraslih uvedena je mogućnost financiranja pohađanja obrazovnih programa za odrasle putem vaučera. Podnošenje zahtjeva za vaučere omogućeno je od 1. travnja, a mogu ih koristiti zaposlene i nezaposlene osobe koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći zaposlenje ili im u nedostatku vještina prijeti gubitak postojećeg zaposlenja, kao i oni koji žele postati konkurentniji na tržištu rada. Do sada su odobrena 1.302 zahtjeva s time da je podijeljeno 328 vaučera, a prosječan iznos vaučera je 4.623,35 kn.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Početkom travnja država je uvela vaučere za obrazovanje odraslih. Mogu ih koristiti zaposlene i nezaposlene osobe koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći zaposlenje ili im zbog manjka vještina prijeti gubitak postojećeg zaposlenja, kao i oni koji žele postati konkurentniji na tržištu rada. Cilj je omogućiti veće sudjelovanje nezaposlenih i zaposlenih osoba u cjeloživotnom obrazovanju, s naglaskom na stjecanju vještina povezanih sa zelenom i digitalnom tranzicijom, a poslodavcima osigurati kvalitetnu radnu snagu.

‘Zasad je podijeljeno 328 vaučera’

Za vaučere se zainteresirani mogu prijaviti putem posebne aplikacije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), a unutar nje mogu i vidjeti koji im se programi nude.

– Ukupno su odobrena 1.302 zahtjeva za vaučer – 996 zaposlenim, a 306 nezaposlenim osobama. Zasad je podijeljeno 328 vaučera. Od toga 248 zaposlenim osobama, a 80 nezaposlenima, dok je posječeni iznos podijeljenih vaučera 4.623,35 kn, kažu nam iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ističu i da je od 1. travnja, kada je mjera krenula, podnesen 2.301 zahtjev za vaučere. U obradi ih je trenutno 858, a odbijeno ih je ukupno 141. Najčešći razlog odbijanja je neudovoljavanje uvjetima za upis programa obrazovanja.

– Najviše vaučera je dodijeljeno za digitalne vještine, specifično za programe internetski marketing i brendiranje te knjigovođa/knjigovotkinja, otkrivaju iz HZZ-a.

Dodaju da se u pravilu se zahtjevi odobravaju u roku od deset dana. Međutim, moguće je da proces potraje dulje ako korisnik ne preda uredan zahtjev, primjerice dokumentacija je pogrešna ili nepotpuna, te ga je potrebno vraćati korisniku na doradu.

Izdvojeni članak
effectus lansirajmo ideju

Što morate znati ako želite imati uspješan posao? Ne uče svi ove stvari na faksu

Ako je cijena vaučera manja od cijene programa, korisnik mora doplatiti edukaciju

Pogledom na katalog programa koji se nude uočili smo da razlike u iznosu vaučera značajno variraju. Primjerice, maksimalni iznos vaučera za obrazovanje u web programiranju je 10.463 kune, dok je u programu internetski marketing i brendiranje 4.105 kuna. Pa smo pitali HZZ pokriva li vrijednost vaučera trošak čitave edukacije ili korisnici u nekim programima moraju doplatiti obrazovni program.

– Ovisi o cijeni programa, koju određuju obrazovne ustanove, odnosno pružatelji obrazovanja. Ako je cijena programa manja od iznosa vaučera, tada je cijela cijena pokrivena vaučerom, ali ako je cijena programa veća od iznosa vaučera, tada je potrebno sufinanciranje od strane korisnika, odnosno poslodavca ako je korisnik zaposlen, kažu iz HZZ-a.

Do sada u bazi 378 programa

Inače, do sada je u bazi odobrenih obrazovnih programa upisano 378 programa, od čega je 249 programa za stjecanje digitalnih, a 129 programa za stjecanje zelenih vještina. Radi se o ukupno 41 različitom programu, 34 različita programa za stjecanje digitalnih vještina odnosno sedam različitih programa za stjecanje zelenih vještina.

– Broj obrazovnih programa, ponuda različitih obrazovnih programa te pokrivenost svih dijelova Republike Hrvatske ponudom obrazovnih programa se kontinuirano povećava, što će svakako značajno utjecati i na povećanje interesa korisnika, kažu iz HZZ-a.

Zaključno podsjećaju da je potrebe sustava vaučera u sklopu NPOO-a predviđen iznos od 300 milijuna kuna i sudjelovanje 30.000 korisnika do 2026. godine, od čega bi 40 posto trebali biti pripadnici osjetljivih skupina. Naglasak je na stjecanju zelenih i digitalnih vještina u omjeru 70:30 posto.