Pretraga

Zašto je opasno penjati se na vagone: Za strujni udar uopće nije potrebno dodirnuti vod kontaktne mreže

A- A+

Vijest o tragičnoj smrti dvoje studenata od strujnog udara na željezničkom kolosijeku šokirala je akademsku zajednicu, ali i širu javnost. Iako mnogi prelaze preko kolosijeka i pruga kako bi skratili put, iz HŽ-a upozoravaju kako za kobni ishod uopće nije potrebno dotaknuti vod kontaktne mreže jer područje opasnosti gdje se ne bi smjeli kretati obuhvaća promjer od čak dva metra od svih dijelova mreže pod naponom.

vlak željeznica

Ilustracija: Pixabay

Dvojica studenta Fakulteta hrvatskih studija, 21-godišnji Nikola Micheal Sušec i 23-godišnji Jerko Kučić tragično su preminuli na istom mjestu – željezničkom kolosijeku Borongaj od posljedica strujnog udara visokog napona. Kako navodi policija, Nikola je u srijedu nestao te istog dana poginuo, no njegov prijatelj i kolega nije znao da je njegovo tijelo pronađeno te je s društvom krenuo u potragu.

‘Ektrični vodovi iznad vagona ‘živi’ su i opasni jer imaju izrazito visok nazivni napon od 25.000 V’

Uputili su se prema pruzi te se, prema riječima policije, Jerko popeo na vagon i smrtno stradao od strujnog udara kao i Nikola. Upravo zbog njihovih izgubljenih života valja podsjetiti zašto je hodanje preko kolosijeka, kretanje po pruzi i penjanje po vagonima izuzuetno opasno.

– Vrlo je važno zapamtiti to da vagon koji stoji parkiran ispod električnih vodova nije mjesto za igru. Naime, električni vodovi iznad vagona ‘živi’ su i opasni jer imaju izrazito visok nazivni napon od 25.000 V te jakost struje pri kratkim spojevima doseže nekoliko tisuća ampera te je ‘penjač’ u opasnosti od teških ozljeda ili smrtnih posljedica. U željezničkome prometu električna se energija osim za vuču vlakova koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno-sigurnosnih sustava. Zbog toga se električni vodovi nalaze posvuda, ne samo na elektrificiranim prugama, kažu iz HŽ-a.

Izdvojeni članak
policijski kombi

Kako je moguće da struja ubije dva studenta, na istom mjestu, u dva dana razlike? Ovo je timeline događaja

‘Jedan neispravan kućanski aparat kao što je obično sušilo za kosu može usmrtiti čovjeka, a radi na 220 V’

Objasnili su i kako u javnosti prevladava mišljenje da je za nastanak strujnog udara potreban direktan kontakt, no to je pogrešno mišljenje. Da bi se dogodio strujni udar uopće nije potrebno dodirnuti vod kontaktne mreže. Područje opasnosti u koje se ne smije ulaziti obuhvaća promjer od čak dva metra od svih dijelova mreže pod naponom.

– Za usporedbu, jedan neispravan kućanski aparat kao što je obično sušilo za kosu može usmrtiti čovjeka, a radi na 220 V. Možete li uopće zamisliti koliko je puta veća opasnost koja prijeti od visokonaponskih vodova koji napajaju vlakove? Napon je veći 113 puta, a ako se u obzir uzmu konstrukcijske značajke željezničke visokonaponske napojne mreže, razina opasnosti u blizini željezničkih visokonaponskih postrojenja postaje tisuće puta veća nego u navedenome primjeru, piše u HŽ-ovoj brošuri ‘Opasnosti od strujnog udara u prugu’.

Izdvojeni članak
policija

Policija se oglasila o pogibiji dvojice studenata: Pitali smo ih da razjasne neke nedoumice

‘Strogo je zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazama neposredno uz kolosijeke’

No, opasnosti od ozljeđivanja i strujnog udara ne leže samo u penjanju na vagone. Upravo je zbog toga važno imati na umu sljedeća sigurnosna pravila koja navodi HŽ:

  • Strogo je zabranjeno kretati se po kolosijeku ili po stazama neposredno uz kolosijeke! Svi koji se na putu do škole moraju kretati uz prugu neka to čine po obilježenim pješačkim stazama!
  • Strogo je zabranjeno igrati se uz prugu ili na mostovima kojima prolazi samo pruga, penjati se na stupove kontaktne mreže te dirati signalne ili druge uređaje uz prugu!
  • Strogo je zabranjeno bacati kamenje na vlakove koji prolaze prugom jer to može biti opasno za putnike koji se voze u vlaku, ali i za djecu koja bacaju kamenje!
  • Strogo je zabranjeno bacati predmete na prugu ili na električne vodove jer to može oštetiti izolatore ili električni vod te uzrokovati njegov pad na zemlju i strujni udar!
  • Strogo je zabranjeno i osobito opasno penjanje na vagone i neovlašteno hodanje po pruzi jer je samo približavanje konstrukcijama mreže pod visokim naponom smrtno opasno zbog vrlo snažnih električnih polja u blizini dijelova nadzemnih konstrukcija pod
    naponom i u neposrednoj blizini tračnica.

Opasnost Od Strujnog Udara … by srednja.hr

 

‘Nitko ne smije neovlašteno boraviti na željezničkome području jer cijena može biti previsoka’

Iz HŽ-a navode kako na takvimmjestima postoje oznake zabranjenih radnji i upozorenja na opasnosti koji su postavljeni na propisanim mjestima na pruzi i kolodvorima, pa bi na njih valjalo obratiti veću pozornost.

– Željeznički radnici koji rade na održavanju kontaktne mreže, signalno-sigurnosnih uređaja, pa i svi ostali koji su uključeni u sam proces organizacije prometa, prolaze zahtjevnu izobrazbu kako bi bez opasnosti za vlastiti život mogli obavljati svoj posao. Svi ostali ne smiju neovlašteno boraviti na željezničkim prostorima. Zato apeliramo na sve, osobito na mlađu populaciju, da budu svjesni toga da nitko ne smije neovlašteno boraviti na željezničkome području jer, kao što to pokazuju crne statistike, cijena toga može biti previsoka, zaključuju iz HŽ Infrastrukture.