Pretraga

Zbog novonastalih okolnosti u NCVVO-u ministar Mornar zabrinut za provođenje iduće državne mature

A- A+

Odavno su okončani ovogodišnji upisi na fakultete te je započela nova akademska godina, a državna matura se ponovno našla u centru pažnje. I to ne u pozitivnom svjetlu. Razlog tomu je objavljeno izvješće Maje Jukić, nove ravnateljice NCVVO-a koja je u pola godine uštedjela 11 milijuna kuna, te kako neki mediji navode, bivšeg ravnatelja Gorana Sirovatku prijavila DORH-u. Dok je po mnogima hvalevrijedna ušteda, ministar Mornar je zabrinut za provođenje nadolazeće državne mature.

Google Street View

Nakon što je Jutarnji list prije tri dana objavio izvješće o zatečenom stanju i poduzetim aktivnostima nove uprave NCVVO-a koje je ravnateljica Centra Maja Jukić podnijela MZOS-u, nastala je medijska pompa oko bivšeg vodstva NCVVO-a, odnosno njegove rastrošnosti i ilegalnog poslovanja. Ravnateljica Jukić u pola godine ostvarila je uštedu od 11 milijuna kuna, a kako mediji navode bivšeg ravnatelja institucije ključne za provođenje državne mature Gorana Sirovatku prijavila je DORH-u zbog nezakonitih isplata preko fiktivnih studentskih ugovora, kao i ilegalno provedene javne nabave i prekomjerne te sumnjive rastrošnosti. No u pitanju je i način provođenja sljedeće državne mature.

Izdvojeni članak

Pao Sirovatka: Srušen ‘prvi čovjek’ državne mature


Ravnateljica NCVVO-a tvrdi da nema straha za maturu 2015.

– Državna matura nije ugrožena. Da nismo proveli ove mjere te optimizaciju poslovanja i budžeta, onda bi bila ugrožena i ovogodišnja matura i matura 2015.godine, izjavila je za Slobodnu Dalmaciju ravnateljica Jukić dodajući kako sljedeće godine neće moći niti namjerava toliko rezati troškove. Na upit gdje je ostvarila uštedjela ove godine dala je odgovor kako su optimizirali sve procese: ne samo na državnoj maturi, nego i poslovanju, iznajmljivanju prostora, telekomunikacijama, smanjili su neke naknade u skladu s tržišnim cijenama i tako dalje. No, na novinarski upit da precizira svaku od tih stavki Jukić je rekla da na dala odgovor i da sva dodatna pitanja novinari upute pismenim putem.

Mornar se pribojava za nadolazeću maturu

Nova ravnateljica NCVVO-a u izvješću navodi vlastiti uspjeh, odnosno ostvarenu pozamašnu uštedu u samo pola godine upravljanja dok istovremeno otkriva i nezakonito poslovanje svog prethodnika tijekom 2012. godine. Svakako je zanimljivo istaknuti i to da su novinari dobili u ruke izvještaj prije nego što je uručen ministru obrazovanja Vedranu Mornaru,.

– Izvješće sam vidio, ali dobio sam ga krajem rujna, usputno na jednom sastanku. Nikada to izvješće nije službeno došlo u MZOS. Neobično da je prije stiglo u tisak, nego u Ministarstvo. Ako je ravnateljica postigla tolike uštede to je impresivno, ali treba pričekati kraj fiskalne godine, izjavio je ministar Mornar. Kako piše Slobodna Dalmacija dodao je i da se u ovim okolnostima boji na koji će se način provesti državna matura koja treba krenuti 5. lipnja 2015 te nije jedini koji je izrazio zabrinutost.

Bivši ministar Jovanović tvrdi da je on prijavio Sirovatku DORH-u

O ‘novootkrivenim’ kriminalnim radnjama na državnoj maturi oglasio se i bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović koji je putem svog Facebook profila ispravio medijske napise o tome kako je Jukić prijavila Sirovatku DORH-u.

Izdvojeni članak

Ravnateljica NCVVO-a otkazala studentima ugovore o radu: ‘Ispada da smo ih gonili na rad preko ljudskih mogućnosti’


Kako se štedjelo na studentskim ugovorima?

U izvještaju je Maja Jukić navela uštedu od 3,5 milijuna kuna na studentskim ugovorima u odnosu na 2012., no smanjenje troškova na tom području nema baš lijepu povijest. Prisjetimo se kako je 50-ak studenata u srpnju ove godine tražilo da im se isplate svi sati koje su odradili, no kako se novoj ravnateljici učinilo puno, odbijala im je dati plaće. Obrazloženje je bilo da studentima ne vjeruje u broj prekovremenih niti da su radili po 12 sati dnevno, što bi ispalo da su ih godini na rad preko ljudskih mogućnosti. – Činjenica je da smo lani od inspekcije rada dobili kazne zbog prekoračenja dozvoljenog prekovremenog broja sati zaposlenika Centra, tom prilikom rekla je ravnateljica NCVVO-a. Pa je jednostavno snizila satnice, a studentima koji su joj ‘poljuljali povjerenje’ otkazala ugovore.

– Moram još jednom ponoviti da sam upravo ja, zbog sumnji na nezakonitosti u NCVVO poslao upravni nadzor u NCVVO. Temeljem tog upravnog nadzora koji je otkrio brojne nepravilnosti u radu ravnatelja Gorana Sirovatke (imenovao ga je još Dragan Primorac) razriješio sam Sirovatku i kompletno Upravno vijeće (vodio ga je Boras, novoizabrani rektor) te imenovao novo upravno vijeće s predsjednikom dr. sc. Petrom Bezinovićem. Upravno vijeće se odlučno uhvatilo u koštac sa svim nepravilnostima, temeljem javnog natječaja izabralo novu ravnateljicu Maju Jukić i u kratkom periodu smanjilo troškove provedbe mature za čak 11 milijuna kuna. Istovremeno, sve nalaze upravnog nadzora o nezakonitostima u mandatu Gorana Sirovatke, kao i sve što je otkrilo novo upravno vijeće i ravnateljica Jukić, još dok sam ja bio ministar proslijeđeno je DORH-u na daljnje postupanje!, objavio je na svom Facebook profilu Jovanović.