Pretraga

Prstom u oko: Kad o maturi doznajemo kao o usputnom traču

A- A+

Državna matura, jedan od daleko najvažnijih (i najskupljih) projekata u hrvatskom obrazovanju, kao da nije dovoljno skup i važan da se o njemu izvještava na pravi način. Ravnatelj Centra zaduženog za provedbu mature, Goran Sirovatka, na tankom je ledu zbog moguće smjene. Njegovo razrješenje zatražio je ministar Jovanović, a o tome je izvijestio javnost – na hodniku i uz prethodno inzistiranje novinarke.

U trenutcima kad se Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta optužuje za korupciju, poput posljednjeg slučaja o novim udžbenicima, cijela vojska odnosa s javnošću piše reagiranja koja se šalju svim medijima o tome kako je ‘upravo ovo Ministarstvo svojim potezima pokazalo odlučnost u borbi protiv korupcije’. No, kad se javnost treba izvijestiti o važnoj novosti, u ovom slučaju mogućoj smjeni najodgovornije osobe za maturu Gorana Sirovatke, ministar Jovanović to usputno pripomene novinarki na nekom potpuno drugačijem događaju. Ovo Ministarstvo jedno je od najefikasnijih i najbržih, no samo kada treba sprati ljagu s imena i to vlastitog. U drugim situacijama preostaju nam uporni novinari i sreća da će Jovanović biti pripremljen odgovarati na krucijalna pitanja iz svog sektora.

Izdvojeni članak

Cinik u ofsajdu: Jovanović ubrzanim reformama stvara kaos u školstvu

Pukla ljubav MZOS – a i NCVVO – a

Državna matura će se među hrvatskim učenicima ove godine provesti četvrti puta, a od spominjanja mature prošlo je točno sedam godina. Toliko dugo je i na čelu tijela koje se bavi provedbom mature, Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Goran Sirovatka.

Posljednja vijest koja upućenije nije iznenadila izjava je ministra Željka Jovanovića o prijedlogu razrješenja spomenutog Gorana Sirovatke. – Pronađene su brojne nepravilnosti u financijskom poslovanju, javnim nabavama, poštivanju pravnih propisa i akata te u samom načinu rada, kazao je ovih dana za okupljene novinare ministar Jovanović.

Još ljetos je nakon reakcije mnogih maturanata na ispit mature iz hrvatskog jezika, Jovanović preko noći osnovao svoju ekspertnu skupinu i ocjenio ‘da je ispit mature bio manjkav’ te da će Sirovatka morati odgovarati. Jovanović je tada kazao da to nije politički pritisak, već da želi da učenici ne budu oštećeni. Pritom se osvrnuo i na ravnatelja Sirovatku, kazavši da ‘ako su postojale greške netko za njih mora odgovarati’.

Za ‘opake’ učenike plaćali smo i blindirane kombije

Kad se zareda kronologija događaja, za zaključiti je da je od tog vremena Jovanović imao poseban nadzor nad NCVVO-om i skupljao sve propuste ravnatelja Sirovatke, kako bi ovih dana mogao podnijeti zahtjev za razrješenjem.

Što se tiče financijskih propusta oko provedbe mature, na zimskom roku koji je tek od ove godine ukinut potrošilo se gotovo milijun kuna i to za svega 55 učenika. Nadalje, ljudi koji nisu došli na maturu imali su osigurana mjesta, ispite i ‘čuvare’, a njihov nedolazak koštao je porezne obveznike oko dva milijuna kuna.

Međutim Sirovatka je neke stvari promjenio nabolje. Kad je HDZ – ov ministar Dragan Primorac uveo maturu ispiti su se prevozili u posebnim blindiranim kombijima, a ovaj potez izgledao je samo kao propagandni čin kojim će bivši ministar potvrditi željenu ozbiljnost uvođenja državne mature.

Danas se ispiti mature raspačavaju poštom.

Izdvojeni članak

Sirovatka: Vjerujem da je ispit iz hrvatskog dobro napravljen

Usputno čavrljanje na hodniku

Još od uvođenja Bolonjskog procesa, matura je jedan od najvažnijih projekata u hrvatskom obrazovanju, pa je neobično da je ministar obrazovanja o najavi moguće smjene najodgovornije osobe za maturu novinarima kazao u prolazu i to na hodniku uz prethodno pitanje.

Da nisu inzistirali, ne bi im niti otkrio mnogo ili pak ništa.

Da u tom trenutku nije bio u Splitu na svečanosti prilikom dodjeljivanje dopusnice jednoj visokoj školi i da nije bilo uporne novinarke, postavlja se pitanje kad bi javnost uopće saznala za ovu, nimalo nevažnu informaciju?

O usputnim ‘žicanjima’ informacija od Jovanovića dokazuje i ova snimka.

Ishitreni nastupi bez prethodne pripreme ostavljaju javnost prilično zbunjenu i neinformiranu. Na službenim stranicama MZOS-a nema niti ‘s’ od smjene ili Sirovatke, a Jovanović informacije daje onim novinarima koji se, eto, sjete pitati pravo pitanje u pravom trenutku.

Copy link
Powered by Social Snap