Pretraga

‘Zemlja znanja’: Braniteljske stipendije kasne gotovo godinu dana

A- A+

Još je 9. prosinca 2015. Upravni odbor Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata raspisao Natječaj za dodjelu stipendija srednjoškolcima i studentima u školskoj, odnosno akademskoj godini 2015./2016. Iako je od raspisivanja Natječaja prošlo već više od pet mjeseci, rezultata još uvijek nema.

Osim što je ove godine nastao problem s kasnim objavama rezultata natječaja za državnu stipendiju MZOS-a, studenti i srednjoškolci imaju sličan problem s braniteljskom stipendijom koju dodjeljuje Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Izdvojeni članak

Raspisan natječaj za stipendiranje djece hrvatskih branitelja

Natječaj raspisan još u prosincu prošle godine, a rezultata nema

Podsjećamo, Natječajem koji je raspisan još 9. prosinca prošle godine dodjeljuju se stipendije učenicima u statusu redovitog srednjoškolskog obrazovanja i studentima redovitog sveučilišnog i stručnog studija.

Osim toga, Fond dodjeljuje naknadu dijela troškova školarine poslijediplomskih studija na visokim učilištima hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, djeci smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djeci zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata i djeci HRVI iz Domovinskog rata, dragovoljcima i djeci dragovoljaca iz Domovinskog rata za školsku, odnosno akademsku godinu 2015/2016.

Mjesečni iznos stipendije za srednjoškolce, prema tekstu Natječaja, trebao bi iznositi 200 kuna, a mjesečni iznos stipendije za studente 500 kuna. Naknade dijela troškova školarine poslijediplomskih studija trebale bi biti odobrene u iznosu od 6.000 kuna.

Izdvojeni članak

Djeci branitelja prekipjelo: Pokrenuli peticiju za isplatu stipendija koje mjesecima kasne

Zadnjih godina rezultati Natječaja dolaze nakon završetka školske godine

Rezultati ovog Natječaja, više od pet mjeseci nakon njegova raspisivanja, još uvijek nisu poznati. Prošlog smo tjedna upit vezan uz to kada namjeravaju objaviti rezultate poslali u nadležno Ministarstvo branitelja, odakle su nam telefonski samo potvrdili da je isti zaprimljen.

– Odgovor biste trebali dobiti do kraja ovog tjedna, kazali su nam kratko u Ministarstvu.

Kašnjenje rezultata Natječaja za ovu stipendiju, unazad nekoliko godina, više je pravilo nego iznimka.

Prošle su godine rezultati bili objavljeni u lipnju i to gotovo tjedan dana po završetku školske godine. Ukupno je bilo odobreno više od četiri tisuće stipendija, ali su uvjeti iz Natječaja bili promijenjeni zbog nedostatka sredstava pa se tako potreban prosjek za dobivanje stipendija povisio i srednjoškolcima i studentima. Kako će biti ove godine, nismo sigurni, jer niti odgovor na to pitanje iz Ministarstva nismo dobili.

Godinu prije, 2014., situacija je bila jednako kritična. Tada je natječaj bio objavljen u siječnju, a budući da rezultati nisu dolazili ni u svibnju i studenti nisu dobivali konkretne odgovore iz Ministarstva, odlučili su pokrenuti peticiju. I te su godine rezultate dobili sredinom lipnja, na kraju školske i akademske godine.

Izvjesno je da će se slična situacija ponoviti i ove godine, a srednjoškolci i studenti još jednom će svoj novac vidjeti tek na kraju školske, odnosno akademske godine, i iskoristiti ga, kao i u prethodnim godinama, za vraćanje dugova.