Pretraga

Zemlja znanja: Sportašima 9 milijuna kuna, a nadareni učenici praznih ruku

A- A+

srednja.hr

Dok sportski olimpijci od Ministarstva dobivaju znatna financijska sredstva sjajni uspjesi hrvatskih školaraca na znanstvenim olimpijadama ostaju nezapažena te ih država financijski ne nagrađuje. Iako ministri već godinama pričaju o zemlji znanja, jasno je da ovakvim tretmanom država ponižava mlade intelektualce te potiče odljev mozgova.

Izvanredna postignuća hrvatskih učenika diljem svijeta na znanstvenim olimpijadama nisu financijski nagrađena iz državnog proračuna. Za sportaše se izdvaja devet milijuna kuna, a za medalje na znanstvenim natjecanjima, još uvijek, ništa. Na ovaj način zemlja znanja ne spriječava odljev mozgova već ga potiče, pa oni najbolji često odu studirati u inozemstvo.

Fond za nadarene prazna je vreća

Za vrhunska postignuća iz znanja koja mladi hrvatski srednjoškolci ostvaruju u svijetu na Olimpijskim igrama iz raznih znanstvenih predmeta, nagrada od strane države nema. Fond za vrendovanje takvih postignuća ne postoji, a o Pravilniku koji bi odredio kriterije za nagrade  hrvatskim genijalcima, još uvijek se samo priča.

– Radimo na afirmaciji darovitih učenika, pa će u tom smislu uskoro biti i pripremljen i poseban pravilnik, poručuju nam iz MZOS-a. Nadodaju da za postignuća na olimpijadama iz znanja svi učenici imaju pravo na direktan upis na fakultet.

Izdvojeni članak

Informatička olimpijada: hrvatski srednjoškolci pokupili 4 medalje

Sportašima u olimpijskoj godini devet milijuna kuna

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta već godinama ima usvojenu uredbu po kojoj nagrađuje sve iznimne sportaše u zemlji u skladu s propisanim kriterijima.

Fond
za nagrade za vrhunske sportaše prošle godine iznosio je gotovo 3
milijuna kuna. Ove godine taj iznos je tri puta veći, pa se tako radi
čak o 9 milijuna kuna. Iz MZOS-a poručuju da je taj iznos uvećan jer je
2012. ipak olimpijska i paraolimpijska godina. Za sljedeće dvije godine
fond za nagrade iznosit će ponovno oko 3 milijuna kuna.

Kažu da smo zemlja znanja, a za znanje nisu dali ništa

Josip
Kličinović, profesor matematike u Hotelijersko- turističkoj školi u
Zagrebu, smatra kako je nebulozno da se MZOS pravda činjenicom da
izvanredni učenici dobiju direktan upis na fakultet.


Svi ti učenici imaju odlične ocjene i neovisno o Ministarstvu
obrazovanja, upisat će se na fakultet bez problema. Oni se pravdaju s 
Oskarom znanja, a već godinama nijedno ministarstvo nije prepoznalo da
bi bilo svrsishodno nagraditi naše genijalce, kazao je profesor
Kličinović.

Slično je reagirao i predsjednik Društva hrvatskih matematičara, Hrvoje Kraljević koji je napomenuo da je jedini trošak koji matematičkim olimpijcima MZOS pokriva onaj putni, i to točno u kunu.

– Bilo bi veliko iznenađenje da dobijemo neku financijsku nagradu. Iako se hrvatska vlast hvali da smo zemlja znanja, za znanje još nisu dali ništa, prokomentirao je.

Najbolji odlaze van, jer ih ovdje ne prepoznaju

Učenici koji iz godine u godinu pobjeđuju na olimpijadama nažalost već su navikli na ovakav tretman.

– Ovo mi je treća olimpijada i naučio sam se da u financijskom smislu neću dobiti ništa, rekao nam je učenik Mioca, Matija Bucić koji je na nedavnoj matematičkoj olimpijadi u Argentini ponio kući srebrnu medalju.

Matija nadodaje kako mu je žao što država ne pruža poticaje za natjecanja iz znanja, jer očito ne prepoznaje da Hrvatsku ljudi mogu predstavljati i na drugim područjima osim sporta. Poučen ovim ali i drugim iskustvima, Matija će od jeseni nastaviti obrazovanje na Cambridgeu.