Pretraga

Zimski praznici još uvijek nisu gotovi, u anketi ste nam rekli što mislite o tome

A- A+

Učenici se ovog ponedjeljka jesu vratili u klupe, ali zimski praznici još uvijek nisu gotovi. I ove se godine oni provode u dva dijela, a u anketi na portalu srednja.hr pitali smo vas što mislite o tome. Većina bi voljela da se praznici provode u jednom dijelu, kao i nekada.

grudanje_praznici

Foto: Pexels

Protekla dva tjedna učenici su bili na odmoru. Službeno od 27. prosinca 2022. godine pa do 5. siječnja 2023. godine, trajao je prvi dio zimskog odmora, s tim da je nastava počela ovog ponedjeljka. Odmor je počeo i malo ranije, posljednji nastavni dan bio je 23. prosinca.

Većina u anketi želi da se zimski praznici vrate na staro

No, formalno zimski praznici nisu gotovi. I ove se godine oni provode u dva dijela pa će se tako sada učenici malo više od mjesec dana provesti u klupama, a onda opet na odmor. Drugi dio zimskih praznika započinje 20. veljače, s tim da je posljednji radni petak 17. veljače. Drugi zimski praznici traju jedan radni tjedan, dakle završavaju 24. veljače, s tim da nastava počinje 27. veljače.

Na portalu srednja.hr pokrenuli smo nedavno anketu u kojoj smo čitatelje pitali ‘Treba li ukinuti dvodijelne zimske praznike i vratiti u školski kalendar jednodijelno izvođenje zimskih praznika?’. U anketi su do pisanja ovih redaka sudjelovala 1.852 čitatelja. Većina, 62,12 posto odgovorila je potvrdno – da bi zimski odmor trebao biti u jednom dijelu jer je besmisleno vraćati se na nastavu na malo više od mjesec dana pa onda opet na zimske praznike. Nadalje, 30,11 posto sudionika smatra da ne treba jer se kroz dvodijelne praznike kvalitetnije odmore. Da im je svejedno kako će se izvoditi zimski odmor, odgovorilo je 7,77 posto sudionika naše ankete, ističu – oba im načina jednako odgovaraju.

Prva ideja o dvodijelnim zimskim praznicima pojavila se 2019.

Podsjetimo, školski kalendar u kojemu se zimski praznici izvode u dva dijela prvi je puta planiran za 2019./2020. godinu. Za tu godinu osnivači su mogli odabrati kombinaciju kalendara koja uključuje i dvodijelne zimske praznike, ali zbog štrajka u prvom polugodištu i nadoknade nastave kalendar se je mijenjao usred školske godine i brojni osnivači ukinuli su drugi dio praznika.

Godinu kasnije 2020./2021. predviđen je kalendar po kojemu bi sve škole imale dvodijelne zimske praznike, a tako je i bilo. Na isti su se način zimski praznici provodili i 2021./2022. te, u konačnici, i ove školske godine.

Napomenimo za kraj i da prema školskom kalendaru za ovu godinu, proljetni odmor za učenike počinje 6. travnja  i završava 14. travnja, s tim da nastava počinje 17. travnja. Nastavna godina za maturante završava 26. svibnja, a ljetni praznici za ostale učenike započinju 23. lipnja.