Pretraga

Znanstvenici nose fantastične vijesti za kavoljupce

A- A+

Kava je dobra za prevenciju razvoja Alzheimerove bolesti, tvrde znanstvenici. Ukoliko konzumirate tri do pet šalica ovog napitka dnevno značajno ćete smanjiti mogućnost podlijeganja ovoj zloćudnoj bolesti.

Istraživači s Instituta za znanstvene informacije o kavi zaključili su kako bi tri do pet šalica kave dnevno moglo značajno smanjiti izglede za razvoj Alzheimerove bolesti.

Po svemu sudeći kofein i polifenoli mogu spriječiti mogućnost stvaranja amiloidnih plakova i neourofibrilarnih čvorova u mozgu koji su obilježja ove zločudne bolesti.

Izdvojeni članak

Video: Otkrijte kako kava djeluje na naš mozak i može li nas ubiti prekomjerna konzumacija

Ovo saznanje iznimno je značajno s obzirom na to da je u svijetu Alzheimerom pogođeno čak 26 milijuna ljudi, a ta brojka u narednih 40 godina će se vjerojatno višestruko povećati.

– Većina studija pokazuje da je redovito ispijanje kave tijekom života povezano sa smanjenim rizikom od razvoja Alzheimerove bolesti, a optimalan zaštitni učinak javlja se kod konzumacije tri do pet šalica kave dnevno, izjavio je Arfram Ikram iz Medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu, piše Index.hr.

Osim što pomaže prevenciji spomenute degenerativne bolesti kofein i polifenoli mogu smanjiti propadanje moždanih stranica.
Znanstvenici s Instituta upozoravaju kako ovakve rezultate ipak treba uzeti s dozom opreza jer je potrebno provesti još kliničkih istraživanja kako bi se zaključci potvrdili.