Pretraga

[Kazalište i mladi] Mogu li učenici spasiti Zemlju?

A- A+

Otkako je švedska učenica Greta Thunberg počela štrajkati petkom, i umjesto u školi, taj dan provodila ispred parlamenta, čini se kako je cijeli svijet počeo govoriti o klimatskim promjenama. Da je utjecaj čovjeka na klimu vidljiv i iznimno nepogodan, znanstvenici upozoravaju već desetljećima, a države svijeta već godinama potpisuju međunarodne sporazume kojima obećavaju rješavanje ovog civilizacijskog pitanja. Napori znanstvenika i aktivista tek sada dobivaju na važnosti, kada učenici u stotinama gradova svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, bojkotiraju nastavu petkom i zahtijevaju promjenu odnosa prema prirodi. Je li došlo vrijeme promjene? Mogu li učenici spasiti Zemlju? Pitamo se na tribini Kazalište i mladi koja će se održati 18. ožujka u 18h u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Tribina će se održati 18. ožujka u 18h u ZKM-u.

– Ignorirali ste nas u prošlosti i ignorirat ćete nas opet. Više nemamo izlika i imamo sve manje vremena. Došli smo ovdje obavijestiti vas da prava promjena dolazi, sviđalo se to vama ili ne. Prava moć pripada ljudima. Kažete da volite svoju djecu više od ičega, ali im ipak kradete budućnost ispred očiju.

Ovim je riječima tada 15-godišnja švedska učenica Greta Thunberg posramila svjetske vođe na UN-ovoj klimatskoj konferenciji COP24. Njezin govor obišao je svijet i u fokus svjetske javnosti pomaknuo na klimatske promjene. Njezin bojkot škole petkom pretvorio se u međunarodni pokret „Fridays for future“, a do sad su zabilježeni veći prosvjedi u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Švedskoj, zemljama Beneluksa, Italiji i Francuskoj, Portugalu, Norveškoj, Finskoj, Austriji, Španjolskoj, Danskoj, Poljskoj, Češkoj, Irskoj te Australiji.

U petak 15. ožujka ovim gradovima pridružuje se preko 1.300 gradova diljem svijeta, među kojima je i nekoliko hrvatskih. Interes učenika za ove prosvjede je velik jer, kako kažu, radi se o njihovoj budućnosti i svijetu kojeg oni nasljeđuju. Jedan od glavnih zahtjeva ovih prosvjeda je smanjenje emisija CO2 u atmosferu, kako bi se izbjeglo povišenje temperature za 2 Celzijeva stupnja.

Je li došlo vrijeme velikih društvenih promjena? Koliko učenici mogu imati utjecaja na političare koji donose odluke? Hoće li učenici potaknuti promjene? I mogu li učenici spasiti Zemlju?

To su neka od pitanja koja ćemo postaviti na našoj tribini, na kojoj ćemo razgovarati s hrvatskim učenicima koji prosvjeduju za klimu i znanstvenicima koji se bave ovom tematikom. Dođite, postavite pitanje ili izrecite svoj stav o klimatskim promjenama. Želja nam je pokrenuti raspravu s mladima o temama koje se njih tiču.

Tribina će se održati 18. ožujka u 18h u Zagrebačkom kazalištu mladih u dvorani Polanec.

Panelistice:

Laura Skala – maturantica Privatna i klasična gimnazija

Ana Žerjav – maturantica II. gimnazija

Leonarda Šmigmator – učenica trećeg razreda V. gimnazije

doc. dr. sc. Jelena Puđak – Institut društvenih znanosti Ivo Pilar

dr. sc. Ivan Güttler – Državni hidrometeorošloški zavod

moderator: Marko Matijević – glavni urednik portala srednja.hr

 

Pozivamo vas da dođete u što većem broju!

Tema prethodna tribine bila je ‘Zašto (moram) čitati lektire?’, a izvještaj kao i video možete pogledati na ovom linku.
____________________________________________________________________________________________

Svakog mjeseca održat će se jedna tribina u serijalu „Kazalište i mladi“ u kojem ćemo otvoriti neku od tema usko povezanih s mladima, o kojoj još nitko nije pričao na ovakav način. Želimo razgovarati, čuti različita mišljenja i doći do konstruktivnih rješenja. Pobrinut ćemo se da sudionici tribina budu dobro uključeni u teme o kojima ćemo razgovarati, a da rasprava nikada ne bude dosadna. Serijal tribina organiziramo u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.