Pretraga

Naši istaknuti stručnjaci osvrnuli su se na Fuchsov novi zakon: Pogledajte što su rekli

A- A+

U suradnji s autorima Otvorenog pisma Vladi RH o stanju u hrvatskoj znanosti i visokom obrazovanju i o planu razvoja do 2026., hrvatski ogranak Udruge Marie Curie alumnija (MCAA HR) organizirao je javnu tribinu o Nacrtu prijedloga Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Tribina je podijeljena u tri tematska bloka – izvrsnost, etika i čestitost te razvoj – a trajala je gotovo četiri sata. Na dnu teksta možete pronaći video snimku cijelog događaja.

radovan fuchs mzo

Foto i obrada: Screenshot HRT | srednja.hr

U suradnji s autorima Otvorenog pisma Vladi RH o stanju u hrvatskoj znanosti i visokom obrazovanju i o planu razvoja do 2026., hrvatski ogranak Udruge Marie Curie alumnija (MCAA HR) organizirao je javnu tribinu o Nacrtu prijedloga Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.


UDRUGA MARIE CURIE ALUMNIJA

Udruga Marie Curie alumnija okuplja više od 20 tisuća članova iz 151 zemlje od kojih je 183 iz Hrvatske, od čega 83 s trenutnim prebivalištem u RH. Njihova je misija promicanje vrijednosti najprestižnijeg programa Europske komisije za (poslije)doktorsko obrazovanje. Šest načela i mjera navedenih u Otvorenom pismu tridesetero potpisnika u suglasju su s vrijednostima MCAA HR.


Reforme su potrebne

Tribina je održana u subotu, 2. travnja, u zagrebačkom Sheratonu, a bio je dostupan i live prijenos putem Youtubea. Ova tribina organizirana je, navode organizatori, izvan institucionalnih i stranačkih okvira, a iznesena stajališta sudionika predstavljaju njihova osobna razmišljanja. Time se, ističu, dodatno željelo pridonijeti kvaliteti budućeg Zakona. Krajnji cilj tribine jest usuglašavanje konstruktivnih ideja članova hrvatske akademske zajednice, uključujući onih koji rade izvan države, u vidu zaključaka skupine građana koji će se uključiti u javno savjetovanje Vlade RH sa zainteresiranom javnošću.

– Od uvođenja demokracije Republika Hrvatska imala je pet nacionalnih strategija koje su uključivale znanost i visoko obrazovanje (2001., 2003., 2006., 2014. i 2021.) i dva temeljna zakona (1993. i 2003.). Strategije iz 2006. i 2014. nisu utjecale na izmjenu zakona, pa je i dalje na snazi već zastario Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju iz 2003. Javnosti su trenutačno dostupna čak tri različita nacrta prijedloga Zakona: onaj iz mandata ministrice Blaženke Divjak, tzv. alternativni prijedlog Povjerenstva Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, te službeni iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, ističu organizatori tribine u svojem priopćenju.

S druge strane, navode, analize stanja i brojčani pokazatelji o uspjehu hrvatske znanosti u programu Obzor2020 u odnosu na usporedive zemlje jasno ukazuju na krajnju potrebu provođenja reformi u sustavu.

Tri tematska bloka

Organizatori ističu kako je uslijed političkih intervencija, posebice po pitanju djelovanja saborskog Odbora za etiku, došlo do gubitka povjerenja u akademiju.

– Nadalje, višegodišnje nefunkcioniranje sustava zaštite i promicanja etike u znanosti i visokom obrazovanju, te političko interveniranje u rad saborskog Odbora za etiku, narušilo je javno povjerenje u akademsku zajednicu zbog nerješavanja etičkih prijava. U svjetlu Nacrta prijedloga Zakona Ministarstva znanosti i obrazovanja tribina je posvećena trima perspektivama u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u zemlji – izvrsnosti, etici i čestitosti, te razvoju, nabraja se u priopćenju.

Voditelji tematskih blokova na tribini bili su prof. dr. sc. Mirko Planinić, dekan Prirodoslovnomatematičkog fakulteta u Zagrebu koji je govorio o izvrsnosti, akademik Vlatko Silobrčić iz HAZU-a koji je nešto više rekao o etici i čestitosti i Pavel Gregorić, s Instituta za filozofiju koji je govorio o razvoju. Osim njih i neki su istaknuti gosti podijelili svoja razmišljanja o aktualnom zakonskom nacrtu. Preko adrese e-pošte [email protected] organizatori su pozvali na suradnju i sve one koji nisu sudjelovali na tribini, a željeli bi se pridružiti inicijativi. Tribinu je otvorila Iva Škrinjar, zamjenica voditeljice hrvatskoga ogranka Udruge Marie Curie alumnija, a moderirao je Tomislav Stojanov s University of Nottingham iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Snimku cijele konferencije možete pogledati u videu ispod.


Više tekstova o reformi visokog obrazovanja pročitajte ovdje:

Ministarstvo u zakon nije stavilo važnu točku o diplomskim radovima: Pitali smo ih zašto

Nižu se reakcije na zakonski nacrt: Izlazak na studentske izbore treba biti obvezan za sve studente

Zagrebački senatori odbacili su Fuchsov zakon: Imaju i jedno baš bizarno objašnjenje zašto ne valja

Ministar želi studentima zabraniti pravo glasa? Neće birati rektore ni dekane, pitali smo ih što misle o tome

Redovni studenti, po novome, više neće moći biti u radnom odnosu ni imati vlastiti obrt

Sveučilište nedvosmisleno oko novog zakona: Studenti trebaju imati pravo glasa

Rektori bi po novome imali samo jedan mandat od 6 godina: Pitali smo ih što misle o tome

Ako se donese novi Zakon, visokih škola više neće biti: Dekanica otkrila što to znači za studente

Bivša ministrica komentirala je novi zakonski nacrt: ‘Studenti ne glasaju, to je primjereno’

Novi zakon donosi promjenu za 50.000 studenata, neki od njih iščekuju je već godinama

Da zaboli glava: Imamo dokument iz MZO-a, popisali su sve probleme na našim fakultetima

PRVA ANALIZA Fuchsov novi zakon: Promjene za visoke škole, studenti imaju nove titule, rektori samo jedan mandat…