Pretraga

Student živi bez kemijske nekada, ali bez kuhala nikada. Smijemo li vodu u kuhalu prokuhavati dva puta?

A- A+

Bez sumnje najlakši i najbrži način za pripremu toploga napitka, kave ili čaja, kućno je kuhalo. Premda je uporaba ovoga aparata prilično jednostavna, postavlja se pitanje koristimo li ga na ispravan način? Naime, stručnjaci nam savjetuju da bismo pri svakoj novoj pripremi toploga napitka trebali koristiti svježu vodu. Što nije u redu s vodom koja je prokuhana dva puta? U čemu je razlika? Na ova pitanja pokušavat ćemo dati odgovor u nastavku teksta.

Gotovo svatko ima neki svoj recept kako pripremiti savršen čaj ili kavu, on nerijetko ovisi o tome na kojoj je temperaturi voda zagrijana ili koliko dugo vrećicu čaja treba umakati u vodu. No, može li dodatno iskuhavanje vode dovesti do smanjenja kvalitete vašega napitka? Čini se da može i većina će se s time složiti. Ali kada je posrijedi pitanje zašto je tomu tako, mišljenja su podijeljena; i baš to je razlog zašto je tema izazvala brojne reakcije u časopisu New Scientist.  U nastavku ćemo teksta s vama podijeliti  najpopularnija mišljenja

Smanjuje li dodatno prokuhavanje kvalitetu napitka?

Naime, ukoliko istu količinu vode ulijemo u dvije prozirne čaše tako da u jednu natočimo svježu vodu, a u drugu onu koja je dva puta bila prokuhana, nakon nekoliko minuta pogledom ćemo moći primijetiti bolju kvalitetu napitka u čaši sa svježom vodom.

Neki tvrde da razlog leži u tome što svježa voda za razliku od one dva ili više puta prokuhane ima veći postotak kisika, a što za posljedicu ima otpuštanje većega broja listića čaja. Prema tome, dodatno prokuhavanje uništava kisik otopljen u vodi i napitku daje bljutav okus.

Jedan čitatalj New Scientista prepričava priču kako se jednom našao u izvanrednoj situaciji u kojoj je svima naloženo da prokuhaju vodu za piće. Zaključili su kako bi bilo odlično koristiti ekspres lonac da bi povisili temperaturu iznad točke vrenja i tako temeljito sterilizirali vodu. Zaista, takva je voda dobro poslužila za piće i kuhanje, ali kada su njome pokušali pripaviti čaj, okus je bio odvratan.

Kao i uvijek, postoje i drugačija mišljenja

Izdvojeni članak

‘Kava malo toplo s više mlika bez pjene’: Konobar objasnio zašto bi naručivanje kave trebalo ući u Guinnessa

Možda je najuvjerljivije stajalište je da davanje prednosti svježoj vodi nema veze s kisikom, ali ima sa solju metala koje su otopljene u njoj (sol kalcija i magnezijeva bikarbonata, sulfata i klorida), a koje se nalaze u vodovodnoj vodi.  Soli sadržane u vodovodnoj vodi napitku daju tamniju boju te on biva mutnijim zbog prisutnosti netopivih soli kao što su tanini. Prokuhavanje vode utjecat će na raspadanje bikarbonata koji se talože kao netopivi karbonati prilikom rashlađivanja (a zbog čega se čajnik s vremenom obloži naslagama vapnenca).

Prema ovome stajalištu tri su glavna moguća razloga zašto dvostruko zagrijavanje i hlađenje vode dovode do manje ukusnoga čaja.

Prvi je taj da nešto od taloženih karbonata ostaje u otopini čak i nakon ponovnog prokuhavanja (bijeli talog koji je posebice vidljiv ako koristite plastične čajnike) i taj okus posebice je grozan kada dođe do međudjelovanja čaja i taloga.

Drugi razlog mogao bi se kriti u tome što se soli u vodi koje se nisu raspale pod utjecajem zagrijavanja postupno gomilaju zbog isparavanja i uzrokuju loš okus.

I posljednji, treći razlog, čine metali u tragovina (željezo i bakar), a koji se mogu gomilati u opetovano prokuhavanoj vodi i onda u međusobnoj reakciji s kisikom i redukcijskim tvarima u čaju (npr. fenoli) putem oksiredukcijske reakcije u konačnici dovode do lošeg okusa.

Dakle, smijemo li istu vodu u kuhalu prokuhavati dva puta?

Izdvojeni članak

Kennedyjev trg pravi je raj za ispijanje kava, ali da studenti Ekonomije ponekad partijaju i danju za vrijeme predavanja – e to nismo znali

Pa, još nikoga nije ubilo. Štoviše, pišući ovaj tekst na umu sam imao svoga bivšeg cimera koji je istu vodu opetovano kuhao do pet puta (konzumirao je do 12 šalica kave dnevno, što definitivno ne preporučamo). No, i dalje je živ i zdrav. Ali ukoliko želite povećati kvalitetu svog najdražeg napitka, definitivno preporučamo uvijek uliti svježu vodu (a neće škoditi ni ako očistite kuhalo s vremena na vrijeme).

 

Rasprava dijelom preuzeta iz djela New Scientist: Why don’t penguins’ feet freeze? 2006.