Pretraga

Američka vlada naljutila Zuckerberga: Preko Facebooka preuzimaju kontrolu i podatke od milijuna korisnika

A- A+

Američka Nacionalna Sigurnosna Agencija predstavlja se kao Facebook i širi virus koji joj omogućuje preuzimanje podataka i kontrolu računala diljem svijeta. Na novo otkriće reagirao i Mark Zuckerberg.

Američka Nacionalna Sigurnosna Agencija internetom širi virus koji im omogućuje kontrolu računala. Korištenjem lažnog Facebook identiteta i slanjem e-mailova napadaju računala diljem svijeta, piše The Intercept u svom posljednjem izvješću o dokumentima koje je objavio Edward Snowden.

Zuckerberg napao američku vladu

Izdvojeni članak

Evo kako izbrisati povijest pretraživanja na Facebooku

– Kada radimo na poboljšanju sigurnosti zamišljamo kako štitimo naše korisnike od kriminalaca, a ne od naše vlade, napisao je Mark Zuckerberg na svom Facebook profilu.

NSA je prozvala tu operaciju na QUANTHUMHAND, a pokrenuta je 2010. godine. Procjenjuje se kako je NSA tim i sličnim akcijama ušla u više milijuna računala diljem svijeta. U objavljenom se dokumentu ističe i da neki od virusa onemogućuju korisniku prikrivanje internet aktivnosti i slanje privatne e-mailove.

Koriste se i spamovima preko elektroničke pošte koji sadrže program pomoću kojeg mogu aktivirati mikrofon i kameru na zaraženim računalima.

– Američka vlada treba biti šampion interneta, a ne prijetnja, zaključio je Zuckerberg.

Napadi s ciljem kontrole interneta

Izdvojeni članak

Šokantno: Mladi na Facebooku pokrenuli užasan trend

U početku se mislilo da su ovi napadi bili usmjereni na nekoliko stotina strateški važnih meta koje nisu bile dostupne za prisluškivanje preko tradicionalnih načina komunikacije, a nova otkrića pokazuju da je djelovanje NSA prošireno na cijeli svijet.

Opisi programa i planovi provedbe nalaze se u dokumentu ‘Owning the Net’, koji je objavio Snowden.