Pretraga

Briga o mobitelu: Tri savjeta za dug i sretan život vašeg omiljenog suputnika

A- A+

Postoji jedna stvar kojoj posvećujemo najviše vremena u danu, bez koje ne idemo nigdje (ali baš nigdje), i bez koje bi nam život zaista bio puno teži nego što je. Naravno riječ je o mobitelu – našem izvoru skoro svih informacija i stvarčici bez koje nam je teško zamisliti život.

Rob Hampson, Unsplash

Bilo da volite tehnologiju ili ne, jednu stvar ne možete poreći – mobiteli, točnije pametni mobiteli, su možda i najbolja stvar koja trenutno postoji. Bilo da trebate izračunati popust na tenisice u dućanu, izvršiti transakciju u banci ili jednostavno učiti za neki ispit, sve to možete na svom mobilnom telefonu.

Izdvojeni članak

Nakon devet godina iščekivanja, Android uvodi korisnu novu funkciju: Evo kada će stići na vaš mobitel

Jedna od možda najmanje korištenih značajki jest upravo ona osnovna – telefoniranje. Mada se svi možemo složiti da je to davno prestala biti primarna svrha mobilnih uređaja. Dostupnost u svakom trenutku je i dalje u fokusu, samo ne putem telefonskih poziva. Poruke, objave, video pozivi, glasovne poruke – sve je to zamijenilo obične telefonske razgovore, no uvijek s istom svrhom, a to jest komunikacija.

Nekad davno, dok mobiteli još uvijek nisu bili pametni, postojalo je par pravila kojih se trebalo držati kako bi vaš mobitel imao dug i sretan život. Prvo, i ustvari jedino, je bilo to da kada kupite novi uređaj, morate čekati da vam se mobitel u potpunosti isprazni prije prvog punjenja, a tada ga treba napuniti do kraja. I ponoviti taj proces nekoliko puta. I da, bilo je poželjno da ga ne bacate namjerno, mada ni to nekada nije bilo isključeno…

S vremenom je tehnologija napredovala pa su mobiteli postali pametniji, no isto tako su se pretvorili iz neslomljivih cigli u tanke pločice stakla prema kojima je potrebno biti vrlo, vrlo pažljiv. I ne samo površno, pa tako morate zaštiti svoj mobitel s raznim maskicama i staklima, već i unutra. No, da ne duljimo, krećemo odmah sa savjetima koji će vam pomoći da vaš mobitel izgura do garancije, pa i nakon!

Baterija

Stvar na koju treba najviše paziti jest svakako baterija. Možete imati najbolji mobitel na svijetu s kojim možete napraviti sve moguće, no ako nemate baterije – to vam ništa ne znači. Danas postoje na svu sreću prijenosne baterije koje su zaista spas u kritičnim trenucima, no to ne znači da više nije potrebno brinuti o bateriji.

Glavni problem s brigom oko baterije jest taj što većina ljudi i dalje poštuje princip koji smo naveli pri samom početku, a to jest punjenje 0-100%. Pametnim telefonima to nimalo ne pomaže – štoviše, odmaže. Kao prvo, trebali biste izbjeći situaciju gdje vam se mobitel uopće ugasi zbog 0% baterije, a najbolje bi bilo kada biste bateriju stalno držali u rasponu 30-70%.

To naravno ne znači da ćete riskirati da ostanete bez baterije na mobitelu samo kako ne biste prešli 70%, ali se svakako preporučuje da imate kratka punjenja. Uostalom, tome i služe brza punjenja koja su danas dostupna.

Sa softverske strane, očuvanju baterije će pomoći ugašena lokacija i Bluetooth, smanjena svjetina i tamni način rada ako vaš mobitel ima OLED zaslon. Sve aplikacije koje rade u pozadini (npr. slušanje glazbe) dodatno troši bateriju, a trebali biste i redovito zatvarati aplikacije koje ne koristite.

Većina današnjih mobitela zaista dolazi s jakom baterijom i šanse su da ako ne uspijevate preživjeti dan s jednim punjenjem, da ipak malo previše vremena provodite na mobitelu…. Ili zaista imate problem s baterijom, što znači da se morate obratiti servisu ili se priviknuti na život s punjačima i prijenosnim baterijama.

Memorija

Iako današnji mobiteli dolaze s velikom količinom slobodne memorije, aplikacije bez kojih se danas ne može također zauzimaju puno memorije. I naravno, fotografije su sve bolje i bolje kvalitete, pa zauzimaju sve više i više mjesta.

Kada se gleda zasebno, ne radi se o velikim količinama megabajta koji nestaju, ali ako ne vodite računa o tome – vrlo vjerojatno ćete se jednog dana dovesti u situaciju da će vam se pojaviti obavijest o potrebi za brisanjem kako biste oslobodili memoriju…

Za očuvanje memorije nije potrebno puno, već samo malo povremene kontrole. Trebaju li vam zaista sve aplikacije koje trenutno imate instalirane? Odnosno, koristite li ih sve? Barem jednom tjedno? Ako je odgovor ne, vrijeme je za deinstalaciju. Ako vam nekad opet zatrebaju, možete ih ponovno instalirati.

Posebna vrsta bespotrebnog zauzimanja memorije su slike. Iako su snimke zaslona vrlo vrijedne, zaista nisu sve… Sjetite se tu i tamo proći kroz galeriju i izbrisati ih, a pomoći će vam u očuvanju memorije. Isto vrijedi i za pjesme. Slušate li zaista još uvijek one pjesme koje ste preuzeli prije 6 godina? Da, vjerojatno ne. Oslobodite svoju memoriju!

Zaštita mobitela

Najveća šteta koja postoji jest ta što su svi mobiteli ultra tanki i elegantni i ugodni za držanje, no onda ih morate staviti u zaštitnu maskicu i  oblijepiti zaštitnim staklom kako bi preživjeli eventualni pad. I onda se većina ipak odlučuje preskočiti ovaj korak pa bude u problemu kada se dogodi prvi pad.

Danas su skoro svi mobiteli napravljeni u potpunosti od stakla koje je vrlo lomljivo, ili samo imaju zaslon koji je krhak (a isto tako vrlo, vrlo bitan dio, možemo se složiti), pa je ipak potrebno zaštiti mobitel. Ako planirate uskoro kupiti novi uređaj, slobodno živite na rubu, no inače – stavite barem zaštitno staklo na mobitel…