Pretraga

Nije bitno samo što nanosite na svoje lice, već i kako: Radite li masažu lica?

A- A+

Postoji nekoliko stvari o kojima je bitno brinuti na dnevnoj razini, a tiču se higijene. Bitno je prati zube tri puta dnevno, obrisati nos kada vam curi i voditi brigu o svojoj koži. Često zaboravljamo na našu kožu, a i kad se sjetimo, ne obavimo to do kraja.

foto: Pexels; Ivan Samkov

Svi bi željeli imati savršen ten, a da ne moraju raditi skoro ništa za to. U idealnom svijetu, jeli bi se slatkiši od jutra do sutra, koži se ne bi posvećivalo ni pet minuta pažnje dnevno, a ona bi izgledala kao ona retuširanih supermodela. Nažalost, situacija nije baš takva – ovisno o tome kakve ste sreće, o svojoj koži ćete morati brinuti više ili manje, no vjerojatno više.

Čist ten je nešto ka čemu svi teže, no nisu svi spremni na odricanja koja su potrebna za to. Od toga da je potrebno svaki dan piti barem dvije litre vode, pa do toga da trebate izbjegavati slatkiše i jako slanu hranu – i to je samo ono što se tiče životnih navika. Poželjno bi bilo također spavati barem sedam sati dnevno i nanositi kreme na lice.

Kada su u pitanju kreme, odnosno proizvodi koji se stavljaju na lice, bitno je imati na umu nekoliko stvari: prije svega, to da za svaku kožu postoji idealna krema, a druga je ta da nije bitna samo krema, već i sve ostalo. Bitno je svaki dan temeljito očistiti lice, ali ne pretjerati. Staviti sve proizvode, ali pravilnim redoslijedom.

Nije samo bitno što stavljate na svoje lice i kada, već i kako. Posljednjih godina se sve više govori o tome, no donedavno to i nije bila glavna (ma ni sporedna) tema. Kada kažemo da je bitan način, mislimo upravo na to – pokreti rukama kojima nanosite proizvode na svoje lice. Pitate se zašto je to bitno? Objasnit ćemo.

No, prije toga ćemo vam reći kako uopće raditi masažu lica. Postoji naravno mali milijun načina na koje možete raditi masažu, ali jedan od najjednostavnijih jest taj da jednom kad ste nanijeli proizvod, lagano ga umasirate tako što ćete s prstima raditi pokrete od sredine lica, prema rubovima. Krenite od čela, a zatim se spuštajte prema bradi. Lagani pritisak će uvelike pomoći. A sad se možemo vratiti razlozima zašto to raditi, kako piše i Healthline.

Izdvojeni članak

Uspješno prekrijte podočnjake pomoću ruža za usne

Akne

Masažom lica potičete cirkulaciju. Što je bolja cirkulacija, to je bolje stanje kože. Između ostalog, to može značiti i poboljšanje situacije s aknama. Akne su vrlo neugodna stvar koja se pojavi u pubertetu, a često ostane i nakon. Jednom kad se pojave, teško se boriti s njima. I dok ih se ne možete riješiti tako što ćete raditi sve što možete i trebate, ako to kojim slučajem ne napravite, situacija će se drastično pogoršati.

Među raznoraznim načinima za poboljšanje situacije, našao se i prijedlog da maslinovo ulje umasirate na lice. Vjerojatno ta  metoda neće odgovarati svima, no probajte – možda vam se posreći. Svakako probajte prvo na manjem dijelu lica, kako biste izbjegli agresivnu reakciju, u slučaju da ne pođe po planu.

Blistava koža

Skrolajući po Instagramu, vjerojatno ste naišli na modele kojima koža praktički blista. Ne samo da imaju čist ten, već imaju i onaj zdravi sjaj koji ne možete postići sa šminkom, koliko god se trudili. Do toga možete doći jedino uz zdravu prehranu, dovoljna sna i puno vode – ali, i uz masažu lica.

Istraživanje iz 2002. godine je pokazalo  da je čak 54 posto ispitanika, koji su masirali lice, primijetili razne pozitivne promjene. Između ostalog, i to da je koža poprimila određen sjaj. Može doći i do lagano zatezanja kože, a čak 50 posto ispitanika je to potvrdilo u ovom istraživanju.

Borba s ožiljcima

Bilo da se borite s ožiljcima od akni, pojedinih neugodnih prištića, ili nečega sasvim desetoga, istina je da će vam masaža pomoći u tom aspektu. Masaža potiče cirkulaciju krvi, a što više krvi ima, to će bolje ožiljak zarasti. Eventualne nepravilnosti na koži bi mogle nestati, ili se barem mogu smanjiti.

Osim toga, masaža pomaže i kod svrbeža, ali i neugodnog zatezanja kože. Masaža će svakako doprinijeti tome da se lice opusti i vrati na ‘svoje’.