Dnevna doza proteina za ‘gym baje’: Donosimo tri zdrava recepta za ručak s piletinom

Pileća prsa namirnica su puna proteina pa ne čudi da su omiljena na meniju osoba koje slobodno vrijeme vole provoditi uz tjelovježbu. Iako sama po sebi nemaju puno okusa, naspram primjerice, mesa oko batka, to ne mora značiti da im okuse ne možete ‘udahnuti’ maštovitom pripremom.

foto: pixabay

Kako bi pileća prsa na vašem tanjuru bila što ukusnija potrebno joj je dodati određene namirnice. Mi imamo tri recepta za zdrava jela koja definitivno demantiraju stavove da ukusno istovremeno ne može biti i zdravo.

Salata s piletinom i avokadom

Imamo recept za omiljeno jelo iz menze: Nije preko x-ice, ali ove mesne okruglice neće vas puno koštati

Za ovu salatu potrebno je pola kilograma grilane ili pečene piletine, što bi značilo da je ovo dobar način korištenja ostataka tog mesa.

Od sastojaka vam još treba krastavac, dvije rajčice, četvrtina glavice ljubičastog luka, avokado, dvije velike žlice svježeg peršina, dvije žlice maslinova ulja, dvije žlice limunova soka ili soka limete te sol i papar.

Sve sastojke narežite na veličinu koju želite, izmiješajte ih i po želji dodajte još ulja i limunova soka, te začine. Salatu nakratko ohladite u hladnjaku te poslužite.

Fajita s integralnom rižom

3 jednostavna recepta s omiljenom ljetnom namirnicom – kukuruzom!

Fajita se obično poslužuje uz tortilje ili tacose, ali nešto zdravija a jednako ukusna verzija je uz integralnu rižu. Potrebno vam je: pola kilograma pilećih prsa nasjeckanih na kockice, jedna crvena i jedna žuta paprika narezane na trake, jedna glavica luka, dva češnja češnjaka, tri žlice mješavine začina za fajitu ili tacose, oko 120 ml pelata rajčice, jedna i pol šalica pilećeg temeljca, četvrtina šalice vrhnja za kuhanje, ulje, sol i papar.

Piletinu posolite i dodajte joj polovicu mješavine začina za fajitu, te prepržite na ulju 3-4 minute, dok ne dobije boju. Meso izvadite iz tave i u tavu dodajte luk, češnjak i papriku te povrću dodajte ostatak začina. Povrće pecite oko 8 minuta, zatim vratite piletinu, dodajte temeljac i rajčicu te kuhate na srednjoj vatri oko 15 minuta. Na kraju jelu dodajte vrhnje i peršin. U zdravijoj varijanti poslužite uz integralnu rižu, a ako ne pazite na kalorije ovu fajitu možete jesti uz tjesteninu ili tortilje.

Pileća prsa punjena sirom i špinatom

Lažna 'krumpir salata' za one koji paze na unos kalorija

Za ovo jelo potrebna su vam dvoja pileća prsa od oko 400 grama, 60 grama krem sira, četvrtina šalice ribane mozzarelle, 150 grama zamrznutog špinata (koji ćete odmrznuti i istisnuti višak tekućine), četvrtina manje glavice luka, sjeckani češanj češnjaka (manji) te sol i papar.

Nožem u piletini napravite male ‘džepiće’ u koje ćete smjestiti nadjev. Piletinu posušite papirnatim ručnikom te posolite i izvana i ‘džepiće’. Izmiješajte krem sir, mozzarellu, špinat, isjeckani luk i češnjak te smjesu začinite paprom i solju. Smjesom punite ‘džepiće’ koje ste napravili u piletini, a kada ih napunite, ‘zatvorite’ rez čačkalicama. Na tavi oko 7-10 minuta popržite piletinu, za to vrijeme ju okrećući da poprimi malo boje sa svih strana. Ako vam se piletina lijepi za tavu kada ju pokušate okrenuti, znači da nije pečena pa s okretanjem mesa pričekajte još koju minutu. Ovo jelo najbolje je poslužiti uz sezonsku salatu.

Odgovori