Pretraga

Dodijeljena Zlatna kolica pobjednicima Zagreb Film Festivala

A- A+

Nakon devet dana i čak 111 filmova prikazanih na šest lokacija u sklopu 13 programa, jednog glavnog i 12 popratnih, u subotu je dodjelom nagrada službeno zatvoren 13. Zagreb Film Festival. Posjetitelji ZFF-a su još u nedjelju mogli uživati u filmskim projekcijama pobjednika, kao i trećeg dijela omnibusa Zagrebačke priče i najstariji zapis o metropoli Zagabria.

Foto: Zagreb Film Festival | Press

Osim u filmovima, posjetitelji ZFF-a su mogli uživati u društvu čak 120 gostiju festivala, od glavnih glumaca s Islanda, redatelja filmova nominiranih za Oscara i ostalih stručnjaka. Zlatna kolica, nagrada glavnog programa, otišla su u Francusku i Mađarsku, a jedna su ostala u Lijepoj našoj u slopu programa Kockice. Osim glavnih nagrada, žiriji su u svakoj kategoriji dodijelili i posebna priznanja za drugi i trećeplasirani film.

Socijalno osjetljiva tematika ZFF-a

Mađarski film Saulov sin dobio je nagradu Zlatna kolica u kategoriji dugometražnog filma i kao takav je debitantska uspješnica redatelja Lászla Nemesa. Nakon Grand Prixa osvojenog u Cannesu, Zlatna kolica u Zagrebu se čine kao prirodan slijed stvari, a svi koji su ga uspjeli pogledati na ZFF-u se osjećaju počašćenima. Priča je smještena u listopad 1944. u logor Auschwitz-Birkenau u kojem Saul pronalazi tijelo dječaka za kojeg je uvjeren da je njegov sin.

Izuzetno dirljiv film. Remek-djelo. Nezaboravan. Pobjednik Zagreb Film Festivala. Fizički doživljaj. Nesvakidašnji film, stoji u obrazloženju žirija.

Samo 16 minuta traje pobjednički film u kategoriji kratkometražnih filmova. Nekoliko sekundi pod redateljskom palicom Nore El Hourch donosi priču o pet djevojaka smještenih u pariškom domu za nezbrinutu djecu. Likovi su prikazani naturalistički i realistički, što je rezultat redateljičinih višemjesečnih posjeta Centru za socijalnu rehabilitaciju.

U konkurenciji hrvatskih kratkometražnih filmova nagradu je dobila Daina Oniunas-Pusić za svoj film Zvjerka. Horor-komedija donosi priču o stogodišnjoj majci za koju se brine njezina 75-godišnja kći i šišmišu.

Izdvojeni članak

Zagreb Film Festival ‘pročitao’ što mladi žele i trebaju pa im to i omogućio

Srednjoškolci preuzeli ulogu žirija

Program PLUS koji prikazuje filmove namijenjene srednjoškolcima pokrenut je prošle godine, a ovogodišnja novost je njegova natjecateljska priroda. Petero zagrebačkih srednjoškolaca preuzelo je ulogu žirija i za pobjednički film odabralo nizozemski Princ u režiji Sama de Jonga.

Odabarali smo ovaj film kao predstavnika nečeg drugačijeg. Iako su se svi filmovi usredotočili na ljubavne zavrzlame karakteristične za našu dob, u ovom filmu se upliće i problem društvenog neprihvaćanja. Princ nas potiče da ostvarimo svoje snove bez obzira na prepreke. Kombinacijom kadrova i boja pokušava se uljepšati surova svakidašnjica socijalne amsterdamske četvrti, složio se žiri oko odabira filma.

Miljenik publike s najvišim prosječnim brojem ocjena, dobitnik HT Nagrade publike, jest francuski film Novi klinac.

Zagreb Film Festival nastavlja van Zagreba

Program ‘ZFF putuje’ održava se u gotovo isto vrijeme kada i ZFF u Rijeci u Art-kinu Croatia, kinu Galerija u Varaždinu, a ovaj vikend je u Centru za kulturu u Čakovcu.

Do idućeg ZFF-a ćemo uživati u projekciji Saulovog sina i Zagrebačkih priča u kinu Europa, te pratiti je li koji od filmova prikazanih na ZFF-u dobio prestižnog Oscara. I čekat ćemo Star Wars.