Pretraga

Evo zašto Disneyjevi filmovi štete muškarcima

A- A+

Skoro svatko od nas je svoje djetinjstvo proveo gledajući Pepeljugu, Snjeguljicu ili neki od ostalih Disneyjevih animiranih filmova. Te su nam bajke prepričavali, čitali pa čak ih i smišljali, ne znajući da nam dijelom na taj način štete, pogotovo muškoj populaciji. Provjerite zašto su Disneyjevi filmovi štetni za muškarce, a ujedno i za žene.

Većina djece je uživala slušati i gledati Uspavanu ljepoticu, Snjeguljicu, Pepeljugu, Malu sirenu i slične bajke. Disneyjevi filmovi mnogima su i danas omiljena razbibiriga, no u kasnijim godinama počinjemo uviđati štetne elemente u najdražim dječjim animirani filmovima.

Izdvojeni članak

Top 10 pjesama iz Disneyjevih crtanih filmova

Bajke promoviraju iskrivljenu predodžbu muško-ženskih odnosa

U odrasloj dobi smo shvatili da princeze iz bajki nisu pravi primjer samouvjerenih, čvrstih i neovisnih žena, te da nije jedina zadaća muškaraca da ostvare snove svoje izabranice. Većina je shvatila i da se Disneyjevim filmovima promovira pogrešan način razmišljanja – muškarci su prijeko potrebni ženama samo da bi ih zaštitili i spasili kad su u nevolji.

Bivši bračni savjetnik Aaron Anderson često je u kontaktu sa supružnicima koji su krivo doživljavali brak, a tu predodžbu su ponajprije dobili zahvaljujući princezama i prinčevima iz bajki. Muškarci su prikazani kao spasitelji i jedini koji moraju ulagati trud da održe vezu, a kad djevojke shvate da to tako ne ide u stvarnom životu, razočaraju se.

Izdvojeni članak

Koja je veza između papirnatih aviona, ljubavi i Disneyja?

Pogrešan pogled na brak

Anderson je na web stranici goodmenproject.com objavio tekst u kojem je istaknuo sve čemu nas bajke uče, a potpuno je pogrešno. Ovo su neke od netočnih i krivih poruka kojima su prožeti Disneyjevi filmovi.

– Muškarac je odgovoran za sreću svoje supruge.

Autor teksta je istaknuo da žena i muškarac trebaju jednako raditi na bračnoj sreći, a isto tako i na ljubavi te poštovanju. Zajedno bi se trebali truditi kako bi jedni drugima ostvarili snove jer ako jedan supružnik nije sretan, ne znači da je sva krivica na drugom bračnom suputniku.

– Muškarci su uvijek šarmantni i divni

Vjerovali ili ne, i muškarci mogu biti loše raspoloženi i imati loš dan. Ne postoji brak u kojemu je suprug konstantno šarmantan, divan i krasan te tako udovoljava svim hirovima svoje supruge.

– Muškarci su uvijek hrabri i odvažni

Ovaj stereotip je u mnogim slučajevima sasvim pogrešan. Nije svaki muškarac hrabar i odvažan, stoga ne možete očekivati od njih da se bore sa zmajevima i suoče sa sličnim opasnostima kako bi spasili svoje djeve.

Izdvojeni članak

Slavonska profesorica poručila koga bi sve trebalo zaštiti prije braka

– Muškarci su tu da bi riješili svaki problem

Svaki brak bi se trebao temeljiti na jednakosti, a shodno tome se onda ne može očekivati od muškaraca da trebaju riješiti svaki problem. U zdravim brakovima oba partnera surađuju i oboje koriste jednako raspoređenu moć.

– Muškarci su tu da bi ostvarivali snove svojim suprugama

– Kao odrasla osoba shvatio sam da puno muškaraca i žena odrasta u krivim uvjerenjima, da imaju pogrešna očekivanja zahvaljujući porukama iz bajkovitih filmova koje su gledali kao djeca. Mnoge djevojčice traže prinčeve s kojima će živjeti sretno do kraja života. No, kad odrastu shvate da je brak timski rad, a ne čarolija za koju će se pobrinuti princ, zaključio je bračni savjetnik Anderson.