Pretraga

Film o Luki Ritzu večeras na HRT-u

A- A+


Izdvojeni članak

Mladić pretučen i izgubio vid

Dokumentarni film Oblak koji se bavi likom Luke Ritza, zagrebačkog maturanta koji je poginuo u brutalnom napadu 2008. godine, bit će prikazan večeras na HRT-ovom drugom programu.

Premlaćivanje osamnaestogodišnjeg Luke i njegova smrt, te potraga za nasilnicima imali su velik odjek u hrvatskoj javnosti.

Međutim, nasilje među mladima u jednakoj je mjeri prisutno u cijeloj državi, a film ‘Oblak’ bar je jedan dio hrvatske javnosti osvijestio o tom problemu.

Dugometražni dokumentarni film, koji je prije par mjeseci pobjedio na 10. Liburnia Film Festivalu danas u 20 sati prikazat će se na HRT-u. Film koji potpisuje redatelj i producent Miroslav Sikavica bavi se rasponom od godinu dana nakon Lukine smrti, gdje su snimljeni njegovi najbliži kako se bore s gubitkom voljenog Luke.

Bijes, tuga, razočaranje i tjeskoba Lukine obitelji, prijatelja i djevojke prikazani su u ovom filmu. No, to je s druge strane i priča o potrebi i važnosti građanske solidarnosti i aktivizma oko spriječavanja nasilja među mladima.

Nakon Lukine smrti njegovi roditelji osnovali su Savjetovalište Luka Ritz s adresom u Zagrebu, koje se bavi ovim problemom, te savjetuje žrtve, ali i nasilnike.