Pretraga

[FOTO] Tjedan nakon praznika učenici zaključili štrajkom: ‘Naš prosvjed nije bio tipičan’

A- A+

Prosvjedi učenika za klimu, poznatiji i kao School Strike for Climate ili Fridays for Future, još uvijek nisu okončani. Od ožujka pa do sada prosvjedovalo se u brojnim Hrvatskim gradovima, a zadnji štrajk za klimu održan je ovoga petka u gradu Hvaru.

Već je poznato kako u mnogim gradovima svijeta učenici petkom prosvjeduju za spas klime. Odbijaju pohađati nastavu jer, tvrde, nema smisla učiti ako neće biti budućnosti u kojoj će moći primijeniti to znanje.

Hvarskim srednjoškolcima pridružili se i osnovci

Izdvojeni članak

[FOTO] Umjesto odlaska na nastavu, srednjoškolci prosvjedovali: Imaju 7 zahtjeva za Vladu RH

U petak je prosvjed učenika za klimu održan i u Hvaru. Sve je inicirao maturant Romano Malečić, a pomoglo mu je u organizaciji i nekoliko prijateljica: Ida Zaninović, Stella Miliša, Katijana Bilandžić, Barbara Bratanić, Arika Milinović i Marita Zaninović. U prosvjedu su sudjelovali su učenici Srednje škole Hvar, a pridružili su im se i pojedini osnovnoškolci.

– Svi veći europski pa tako i hrvatski gradovi odradili su svoje, a kako ovo naše malo misto živi od turizma, red je doša i na nas. Isprva san misli da nema koristi ovdje provoditi prosvjede zbog tog otočko-dalmatinskog mentaliteta negiranja stvari, pa tako i klimatskih promjena, ali iskreno, poticaj su mi dali kolege iz razreda koji su izrazili interes na spomen prosvjeda od strane profesorice iz biologije. I tako, okupio san par prijatelja koji su nešto educiraniji na području klime i globalnog zatopljenja, angažirao organizaciju PlatFORmu koja djeluje na području Hvara, a koja nam je pomogla u medijskom oglašavanju i u svega četiri dana izorganizirali smo prosvjed, veli nam Romano.

‘Educirali smo ljude’

Tvrdi, njihov prosvjed izgledao je drugačije od uobičajenih prosvjeda.

– Prosvjed nije bio tipičan, već smo ga iskoristili kao jednu tribinu kako bi educirali ljude i govorili smo na svakoj od postaja rute o jednome od glavnih uzroka globalnog zatopljenja, plastici, tekstilnoj industriji, naftnoj industriji i mesnoj industriji. I također o tome šta pojedinac može napraviti promjenom navika kako bi pomogao trenutnom stanju, zaključuje Romano.