Pretraga

[FOTO] Zagrebački student očarao fotografijama svakodnevnice snimljenim iz sjedeće perspektive

A- A+

Sinoć je u Caffeu &TD u zagrebačkom Studentskom centru otvorena izložba fotografija Alena Kasumovića. Ona nosi dojmljiv i vrlo doslovan naslov ‘Pogled na svakodnevicu iz sjedeće perspektive’. Naime, sve su fotografije uhvaćene iz istog rakursa, pogleda iz invalidskih kolica.

Alen Kasumović jedini je student Akademije likovnih umjetnosti koji se za slikanje koristi ustima, ne rukama, a trenutno je na diplomskom studiju smjera novi mediji. Izložba otvorena sinoć u Caffeu &TD je serija fotografija nastalih 2012. godine u Alenovom domu, u domu na Cvjetnom te na Akademiji likovnih umjetnosti. Sve su to prostori kojima se on svakodnevno kreće i na koje je na neki način osuđen zbog svoje invalidnosti. Njegova je svakodnevica dodatno otežana zbog neprilagođenosti fakulteta i akademskih potreba invalidima. I tako je Alen prilagodio slikanje i fotografiranje sebi.

– Fotografijom sam se počeo baviti na drugoj godini na Akademiji i to mi je bio baš jedan veseli izlet, to mi je bilo nešto potpuno novo, bio sam stvarno uzbuđen i to je bilo nešto što sam smatrao u početku totalno nezamislivim. Ajde, savladao sam slikanje ustima, to je nekako logično, kao prilagodio sam se, ali fotografija mi je bila možda nešto najdalje. Zna se što je fotografija, da to zahtjeva ruke, fokus, pa vamo pa tamo, i to je bio jedan zahtjevan korak, ali sve to skupa mi je bilo jako zabavno.

Uz profesora i kolegu koji su bili jako susretljivi pa su mi pomogli naći način da to savladam. Našli smo model kamere koji mogu koristiti, za koju mogu koristiti daljinski upravljač, također imam i live view i touch screen, tako da imam različite opcije. Također i za samo pozicioniranje fotoaparata imam dvije opcije. Prva, da stalak namontiram na kolica i na njega stavim kameru, i iz tog su razloga sve fotografije iz sjedeće perspektive. Drugi je još intenzivniji, da kameru stavim u krilo pa je rakurs još niži. S tim sam se počeo igrati i ova izložba je rezultat tog mog eksperimenta, potanko objašnjava Alen.

Izdvojeni članak

Otvorena Picassova izložba u Klovićevim dvorima

Crno bijeli svijet

Sve su fotografije u formi diptiha – dvije fotografije postavljene jedna pored druge kako bi se naglasila sličnost između situacija, okoline i osoba proživljenih u vlastitom domu, studentskom domu ili pak na fakultetu. Takva forma uz upotrebu crno bijele tehnike savršeno funkcionira i vidljiva je i najvećim laicima, a način na koji je Alen uspio uhvatiti određene trenutke, izraze lica i osjećaje na fotografijama je zapanjujuć.

– Kako sam imao sjedeći rakurs koji je meni karakterističan, da naglasim tu formu sam odlučio eliminirati boju. Boja mi je nekako samo smetala, više nego što je doprinosila mome radu. Tako da sam je odlučio maknuti kako bi rakurs i forma ostali u prvome planu, rekao nam je ovaj student ALU-a.

Izdvojeni članak

Umjetnica iz školske klupe najavljuje povrat stripa na hrvatsku scenu

Ne postoje ograničenja

Ova izložba je već bila predstavljena u svibnju u MSU-u u sklopu ESSL Art Award izložbe. ESSL svake dvije godine raspisuje natječaj za mlade umjetnike na području Hrvatske, Bugarske, Češke, Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Slovačke i Turske, a samo troje iz svake države će dobiti priliku izložiti svoje radove početkom prosinca u Klostenburgu u blizini Beča. Upravo ova serija fotografija je jedan od tri rada koje će ondje izložiti i Alen. Osim izložbi diljem Hrvatske, dobitnik je i nagrada Collector’s Invitation, te Dekanove nagrade za izvrstan uspjeh.

– Oduvijek sam se time nekako bavio, slikanje i crtanje, i odatle je sve počelo. To je bio okidač za istraživanje daljnjih medija, pa i fotografije. Uvijek me zanimalo proširiti pojam umjetnosti, ‘što je za mene umjetnost?’, istraživati različite načine izražavanja, ne ostati samo na jednom, poetično zaključuje Alen.

U galeriji možete pogledati neke od fotografija s izložbe, a za ostale produžite do Caffea &TD. Imate vremena do 30. studenog kada se izložba fotografija zatvara.