Pretraga

FunForms: Svijet digitalne umjetnosti iz perspektive mlade psihologinje

A- A+

Što spaja psihologiju i digitalnu umjetnost – na prvi pogled, čini se, baš ništa. No, dokaz da tomu nije tako je Josipa Milović, mlada psihologinja koja se umjetnošću bavi još od srednje škole, a psihologiju je odabrala kao svoj primarni posao. Odjeća koju stvara posebnom tehnikom način je da se kreativno izrazi i kvalitetno iskoristi svoje slobodno vrijeme, a čitava je priča poznatija kao brand FunForms.

funforms.me

Brand FunForms nastao je kreativnim izričajem mlade psihologinje Josipe Milović, koja se u izradi odjeće koristi zanimljivom tehnikom digitalnog crtanja. Od srednje škole pa sve do završetka studija, Josipu je svijet digitalne umjetnosti zanimao, a njezin je hobi postao mnogo više od ispunjavanja želja prijateljima i pretvorio se u pravu poduzetničku priču.

Izdvojeni članak

Mladi zagrebački par osmislio traperice koje žene obožavaju

Od portreta prijatelja do izrade po narudžbi 

Tehnika digitalnog crtanja omogućava brojne transformacije, ali i intervencije osobe koja stvara, stoga ne čudi ovaj kreativni odabir. 

– Digitalno crtanje je proces crtanja posredstvom crtačkog tableta, tijekom kojeg se u realnom vremenu crtež prikazuje na zaslonu kompjutera, objašnjava Josipa. 

Ovisno o ideji koju želi pretvoriti u crtež, Josipa kombinira tri digitalna programa u kojima stvara. 

Kada bi izrađivala portrete prijatelja, dodatno bi ih uredila u digitalnim programima, ponekad i onako kako ih je sama doživjela, dok se danas koristi isključivo digitalnim alatima. 

– Ponekad bi ih i transformirala prema vlastitoj viziji, odnosno percepciji njihove osobnosti i strasti koje imaju prema određenim segmentima života. To su moji začetci personaliziranih ilustracija, prisjeća se Josipa. 

Ideja o ilustracijama s porukom došla je postepeno i spontano, jer se ljudi najbolje zabavljaju i izražavaju kroz sliku, zvuk, pokret, ali i jezik, smatra Josipa.

Josipa Milović|privatna arhiva

Izdvojeni članak

Sugar Ants: domaći brand koji spaja ljubav prema životinjama i odjeću

Sugestije prijatelja nagrađujem pićem 

Mnoge od ideja su nastale tijekom druženja s prijateljima, a često su ideje za majice inicirali oni sami, a tijekom zajedničkih druženja su poprimili konačni oblik. 

– Ako se pitate što dobiju za nagradu, za doprinos u stvaranju platim pićem, kaže Josipa kroz smijeh. 

FunForms postoji godinu dana i razvija se polako, spontano i prirodno. 

– Zasad se ne želim opterećivati ambicioznim planovima, tako da ne namjeravam otvoriti dućan ili se širiti na inozemna tržišta, komentira Josipa. 

Odmjerenost ne čudi, jer je Josipin primarni posao ipak psihologija, kojom se namjerava baviti čitav život. 

– Posao psihologa je zahtjevan i odgovoran posao, dok je funkcija FunFormsa zabava, opuštanje i stvaranje prostora za izražavanje kreativnosti. Onog trenutka kad prestane biti zabavno i kad postane posao u kojem ne uživam, prestat ću se baviti ovime, komentira Josipa. 

Ipak, umjetnost je u njezinom životu još od srednje škole, pohađala je umjetničku školu, a na smjeru slikarstva razvilo se njezino zanimanje za digitalne ilustracije. 

– Kako tada još crtačka digitalna tehnologija nije bila pretjerano dostupna i se sve više-manje svodilo na radi s kompjuterskim mišem, cijeli proces stvaranja bio zapravo dosta ograničavajući. Zahvaljujući pojavi i boljoj dostupnosti crtačkih tableta, digitalno crtanje doživljava potpunu renesansu, koja se očituje u beskrajnim, do tada nezamislivim mogućnostima digitalnog stvaralaštva, prisjeća se Josipa početaka.

funforms.me

Izdvojeni članak

Modna marka poduzetnog studenta uskoro se širi i na inozemno tržište

Uz umjetnost i kroz fakultet 

Nakon srednje škole slijedio je studij psihologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Kako se razvijala tehnologija, napredovale su i Josipine vještine, ali uz puno vježbe. 

– Za vrijeme studija stalno sam izrađivala ilustracije u Photoshopu, no moje su vještine, uz dostupnost odgovarajuće tehnologije, najviše napredovale zbog ustrajnosti i brojnosti ilustracija koje sam izradila. Moglo bi se reći da, kako u svemu, pa tako i u crtanju – No pain, no gain, komentira Josipa. 

Iako je psihologija njezin prvi odabir, Josipa naglašava važnost dokolice. 

– Slobodno vrijeme samo po sebi ne donosi sreću ni zadovoljstvo, međutim, aktivno provođenje slobodnog vremena dovodi do najvećeg stupnja zadovoljstava, a to je ono što FunForms predstavlja, poručuje Josipa.