Pretraga

Gasi se jedan od najpopularnijih piratskih servisa

A- A+

Već nekoliko godina traje pravna bitka Garyja Funga, osnivača iso Hunta i organizacije za zaštitu autorskih prava. Sud u SAD-u presudio je kako je Fung kriv za kršenje autorskih prava i poticanje na piratstvo, stoga će u sklopu nagodbe morati platiti odštetu od 110 milijuna dolara te u roku od tjedan dana ugasiti stranicu za dijeljenje sadržaja.

Mnogima jedna od najdražih piratskih stranica isoHunt u roku od tjedan dana biti će ugašena. Odlučio je tako američki sud koji je u nagodbi organizacije za zaštitu autorskih prava i osnivača isoHunat Garyja Funga istome naredio smakne stranicu i plati 110 milijuna dolara odštete.

Izdvojeni članak

Uhićen suosnivač The Pirate Baya

Nestat će i TorrenTBox i Podtropolis

Osim isoHunta, Funga će morati ugasiti i stranice TorrenTBox i Podtropolis koje su korisnike također upućivale na isoHunt, piše Wired. Iako na istom portalu sumnjaju da će on moći platiti toliku odštetu, naglašavaju kako je filmskim studijima važnije gašenje jednog do najpopularnijeg servisa za pretraživanje sadržaja putem kojeg su mnogi korisnici pretraživali piratske video igre, muzički sadržaj, filmove i softvere.

Izdvojeni članak

Nevjerojatno otkriće: piratizacija glazbe zapravo povećava njenu prodaju

Sud ga optužio da potiče piratstvo

Budući da stranica nije pohranjivala piratski sadržaj već je samo omogućavala traženje istog, Fung se na sudu branio kako piratstvo nije njegova krivica, već krivica onih koji su takav sadržaj razmjenjivali. Ipak, sud smatra kako je on korisnike poticao na piratstvo te da je njegov poslovni model orijentiran upravo na kršenje autorskih prava.

Prva sudska odluka protiv BitTorrent servisa

Također, isoHunt je na svojoj stranici imao i listu top 20 najpopularnijih filmovima koji se prikazuju u kinima te linkove putem kojih su korisnici mogli skinuti te filmove. Na Wiredu napominju kako je ovo prvi puta da je jedan američki žalbeni sud donio odluku protiv BitTorrent servisa za pretraživanje.