Pretraga

Heavy metal – saznajte što niste znali!

A- A+

Jeste li znali tko je prvi uveo izraz heavy metal? Tko ga je prvi koristio u glazbi? Koja je prva skladba heavy metala? Uz odgovore na ova pitanja, predstavit ćemo vam neke od najpopularnijih bendova. Možda u nastavku pronađete i vaš omiljeni sastav.

Američki književnik William Burroughs prvi je iskoristio izraz heavy metal 1962. godine u noveli “The Soft Machine” gdje je svog lika Uraniana Willya opisao kao “the Heavy Metal Kid”. U glazbi se prvi put pojavio u pjesmi kanadskog rock sastava SteppenwolfBorn to be wild1968.godine.

Iako ste poklonik ovog glazbenog žanra, mislite li da je ipak apsurdno tražiti status punopravne religije? Svi imamo različite glazbene ukuse, no činjenica je da se uz, popularno zvane metalce, veže najviše predrasuda. Većinu obožavatelja vežu uz drogu, alkohol, kriminal i sl. što je najvjerojatnije rezultat neinformiranosti. Istina je da se ljudi jednako odaju raznim porocima nevezano koju glazbu slušaju. Jeste li čudaci ukoliko se oblačite drugačije i slušate drugačiju glazbu? Naš je vam je savjet  ako nešto volite, uživate u tome na način koji vama odgovara pa značilo to da ste izloženi zlobnim komentarima.

Za kraj metaloljupci mogu uživati u najpoznatijim hitovima svjetski poznatih bendova od kojih smo neke ugostili u Hrvatskoj. 

Led Zeppelin – “Whole Lotta Love”

Osnovan je 1968.godine i smatra se jednim od najuspješnijih rock sastava ikada. Važan je i po tome što je pionir heavy metala i hard rocka. Iza sebe su ostavili devet studijskih albuma.

Disturbed – “Down With The Sickness”

Bend je osnovan 1996.godine. Do sada su izdali šest albuma, a prošle godine nakon zadnjeg izdanog albuma “The Lost Children” najavili su pauzu. Simbol označava spajanje svih religija u jednu – heavy metal.

Metallica – “Unforgiven II”

Od 1981.godine do danas izdali su 10 albuma. U sastavu su od samog početka Lars Ulrich i James Hetfield. U Hrvatskoj su održali nastup 2010.godine u Zagrebu ispred više od 30.000 obožavatelja.

Iron Maiden – “Fear Of The Dark”

Britanac Steve Harris 1975.godine osnovao je Iron Maiden koji je od tada snimio 15 albuma. Zaštitni znak im je svjetski poznata maskota Eddie. 2008.godine zabavljali su hrvate u prepunom splitskom Poljudu.

Deep Purple – “Perfect Strangers”

Uz Led Zeppelin, Deep Purple je još jedan bend koji je 1968.godine začeo heavy metal i moderni hard rock. Od osnivanja pa do danas izdali su 18 studijskih albuma. Zabilježeni su u Guinessovoj knjizi kao najglasniji svjetski rock sastav. Nastupali su na splitskim Gripama 2007.godine, a zagrepčane su zabavljali 2003. i 2010.godine.