Pretraga

Hopa-cupa sa zaštitom: Na novoj web stranici u par klikova doznajte sve što u školi niste naučili o kontracepciji

A- A+

Hrvatski internetski prostor obogaćen je novom stranicom zanimljivog naziva – Hopacupa.org. Riječ je o projektu riječke Udruge PaRiter čiji je cilj informiranje mladih o kontracepciji i to čine na jedan drugačiji način. A na čitavu ideju zapravo su iz Udruge došli kroz pritužbe mladih s kojima često rade i koji smatraju da u školi nemaju mogućnost naučiti sve što ih zanima.

foto: pixabay

Inače, Udruga PaRiter radi na mnogim projektima, a kako na internetu postoje razni rekla-kazala savjeti vezani uz seksualno ponašanje, ondje su odlučili iskoristiti tehnologiju za širenje točnih i pouzdanih informacija.

O novopokrenutoj stranici Hopacupa.org koja se bavi informiranjem o kontracepciji, ali i ginekološkim usluga porazgovarali smo s jednom od pokretačica i voditeljicom projekta Marinellom Matejčić, koja nas je pobliže upoznala s radom same Udruge PaRiter, ulogom stranice Hopacupa.org te planovima o budućnosti projekta.

Možete li nam za početak upisati rad Udruge PaRiter, čime se točno bavite i koji vam ciljevi?

Izdvojeni članak

Istraživanje: Veliki broj ljudi u svijetu seks prije braka smatra nemoralnim, ali prihvaća upotrebu kontracepcije

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter se nalazi u Rijeci i kako i samo ime kaže, u fokusu našeg djelovanja su ljudska prava i građanska participacija. Provodimo edukacije i treninge na temu ljudskih prava, zagovaračke kampanje, pružamo informacije o seksualnosti i kontracepciji, ali i radnim i reproduktivnim pravima. Naši ciljevi su promoviranje kulture nenasilja i tolerancije te ljudskih i građanskih prava i sloboda kao nužnih preduvjeta demokratizacije društva; prepoznavanje i razumijevanje općih i specifičnih prava žena, rad na osnaživanju ženskog pokreta i žena te stvaranje jednakih uvjeta za njihovo sudjelovanje na svim razinama javnog, političkog i gospodarskog života; promocija aktivizma među građanima, kao i osnaživanje građana radi njihovog utjecaja na društvene procese te jačanje lokalne demokracije, pluralističkog i multikulturnog društva kao temelja za izgradnju zajednice po mjeri njenih građana.

Koji je razlog pokretanja stranice Hopacupa.org, kako ste se i zašto odlučili pokrenuti ju i tko radi na njoj?

S obzirom da smo aktivne u pokretu za reproduktivna prava na nacionalnoj i internacionalnoj razini već nekoliko godina, svjesne smo da je pristup informacijama ove tematike nešto što je mladim ljudima potrebno i nedostaje u nizu država. Radimo s mladima kroz različite projekte i oni su u nekoliko navrata naglasili kako smatraju da u školi nemaju mogućnost naučiti sve što ih zanima, odlučile smo pokrenuti stranicu koja će na jedan drukčiji način govoriti o kontracepciji. Uz hopacupa.org administriramo i stranicu znajzanje.org koja govori isključivo o pravu na prekid trudnoće. Smatramo da se tehnologija treba koristiti za širenje točnih i pouzdanih informacija te smo radi toga odlučile prikupiti relevantne podatke i objaviti ih, no kako je i sama dostupnost kontraceptivnih metoda i dostupnost ginekoloških usluga nešto što bi se moglo nazvati dinamičnim, stranica će i dalje biti nadopunjavana potrebnim i novoprikupljenim informacijama. Na njoj radi voditeljica projekta, odnosno Marinella Matejčić (to bi bila ja), uz volonterke udruge PaRiter čija će profesionalna znanja nadopuniti postojeći sadržaj. Važno je reći kako su informacije o kontracepciji dobivene od strane dr. Jasenke Grujić – Koracin te smo bazu ginekologa i ginekologinja dobile od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, iako smo veliki dio podataka morale same tražiti putem interneta, upitnika i telefon.

Svjedoci smo prečestih političkih previranja oko uvođenja zdravstvenog odgoja u škole i to zbog malog dijela kurikuluma tog predmeta. Iz tog razloga školarci ostaju zakinuti za mnoštvo drugih i korisnih informacija. O čemu se sve mogu informirati na vašoj stranici?

Izdvojeni članak

[VIDEO] Dvije liječnice odgovaraju na najčešće ‘guglana’ pitanja u vezi menstruacije

Hopacupa.org trenutno sadrži informacije o kontraceptivima koji su dostupni u Hrvatskoj (način djelovanja, cijena, djelotvornost itd.). Nadalje, kontraceptivi su podijeljeni po kategorijama: najučinkovitije, spremni za tulum, zaštita od spolno prenosivih bolesti, ne sadrži hormone, jednostavna za koristiti, za svaki dan i kada kontracepcija zakaže. Osim toga, web stranica sadrži i podatke o ginekološkim uslugama – neke imaju ugovore s HZZO-om, neke ne. Poslale smo upitnike na sve zdravstvene ustanove u sklopu kojih se nalaze ginekološke ordinacije u našoj državi no nismo uspjele prikupiti mnogo odgovora, no nadamo se da će liječnici/ce u doglednoj budućnosti ipak odlučiti podijeliti s nama neke osnovne informacije o svom radu kako bi njihov rad postao dostupniji pacijenticama.

Sam naziv stranice dosta je zanimljiv, koliko vam je trebalo da ga osmislite?

Web stranica je izrađena u suradnji s genijalnim No Logo iz Zagreba i naziv stranice je u potpunosti zasluga Ive Šterk i Gorana Breznija. Mi smo više bile za neke standardnije nazive, no oni su probili led razmišljanjem van okvira i tako je nastao hopacupa.org.

U kojem smjeru planirate budućnost vašeg projekta Hopacupa.org?

Namjeravamo stranicu nadopunjavati informacijama, pripremamo dodatne tekstove za blog i dalje smo u nastojanju prikupljanja podataka od ginekologa i ginekologinja. Nadaje, teško je prikupiti informacije o ordinacijama koje jesu specijalizirane za mlade, o i to ćemo objaviti uskoro. Voljele bismo ovo znanje iz virtualnog prostora transferirati u stvarni životi raditi s mladima kroz edukacije.