Pretraga

[Intervju] YouTuber Mudja: Puno je teže snimati i doći do milijun subscribera nego što sam mislio

A- A+

Stefan Vuksanović je 19 godišnjak iz sela Drmno kod Kostolca, mjesta 90km istočnije od Beograda. YouTube kanal mu u trenutku objave ovog teksta ima preko 460 milijuna pogleda i više od milijun subscribera. Sve to postigao je u četiri godine aktivnosti na YouTubeu. Kada prolazi pokraj osnovnih škola sva djeca skaču na njega, a u to smo se sami mogli uvjeriti. U nekoliko minuta koliko smo razgovarali s njim na InfoGameru, okružilo nas je 30-tak učenica koji su strpljivo čekali kraj razgovora i svoj red za selfie s Mudjom. Na Reboot InfoGamer pod pokroviteljstvom VIP-a okupljaju se popularni regionalni YouTuberi, a Mudja je upravo jedan od najvećih zvijezda regionalne online scene.

Mudja

Počeo je snimati i objavljivati u prvom razredu srednje škole, nakon godine dana je počeo zarađivati od YouTubea. Srednju školu će završiti vanredno jer ga snimanje preokupira, a u međuvremenu je naučio oca kako se to radi. Danas njegov otac, poznatiji u Internet svijetu samo kao Ćale ima svoj YouTube kanal i 250.000 subscribera. Njihovi zajednički video klipovi su i više nego popularni.

Izdvojeni članak

Vipnet na Reboot InfoGamer dovodi najutjecajnije regionalne Youtubere

Popričali smo s Mudjom prije nastupa na VIP Community Stageu gdje će se okupiti najatraktivniji YouTuberi iz regije, a Mudja na svakom koraku ima vojsku followera koji ga prate po zagrebačkom Velesajmu gdje se održava Reboot InfoGamer.

Kada si krenuo i sada ti se promijenilo u glavi – što si mislio da ćeš morati raditi da dođeš sada do ovoga, do milijun pretplatnika?

Mislio sam da ću morati snimati barem pet godina aktivno, ali to se pretvorilo u tri godine kada sam došao do milijun subscribera. Što se tiče početka i gdje sam sada, što se kod mene u glavi promijenilo, je što je bilo mnogo teže nego što izgleda. Nije toliko lako snimati klipove, teže je nego što sam mislio i dosta vremena ide u to.

To je sada profesionalni život. Dosta ulažem u opremu i vremena. Ja sam 24/7 uz kompjuter. Preporučujem klincima i onima koji idu u školu da to rade, a meni se pogodilo da od toga živim.

Mislio si da će biti lakše? Kako?

Da, mislio sam da će biti dosta lakše. Kada imaš milijun subscribera, izbaciš kakav god video hoćeš i ima puno pregleda, svi gledaju, ali nije lagano doći do toga. Teško je doći do prvih 10.000, a meni je za to trebalo nekih pola godine.

Jesi išao s ciljem da dođeš do milijuna ili si samo htio snimati zabavne i interesantne video klipove?

Od početka sam htio nasmijati svoju publiku, kolika god ih je bilo. 100, 100.000 ili milijun, meni nije nikada bilo bitno, brojke nisam mjerio. Jurio sam osmijeh svoje publike, to sam dobio i meni je to dovoljno.

Jesi dobio neki savjet na putu? Puno ih je, neki kažu treba ovako, drugi onako. Je li tebi nešto istinski pomoglo ili je ti značilo na tom putu?

Dobio sam dosta citata koji su mi dali prijatelji. Jedan je bio dobar, ne znam ga točno, ali je nešto u fazonu ‘izgradi svoje snove ili će te netko zaposliti da izgradiš njegove’. To mi je ostalo u glavi od početka.

Klinci te gledaju kao glavnu zvijezdu, okružili su nas nakon par minuta ovog razgovora. Kakav je osjećaj biti u Zagrebu i što publika na Reboot InfoGameru može očekivati od tebe?

Zagreb je nevjerojatan grad, uvijek je odličan osjećaj. Ovo je već treća godina kako dolazim barem dva puta godišnje. Svaki puta je bilo iznimno, na infoGameru, ali i na drugim festivalima. Publika može očekivati dobru zabavu sa mnom na pozornici.