Pretraga

Kada djeca objasne odraslima: Hrvatski osnovci odgovorili na problem bacanja hrane

A- A+

Udruga Žmergo još je u siječnju pokrenula natječaj u kojemu su školarci mogli sudjelovati videom od 30 sekundi, a koji je morao odgovarati na problematiku globalnih izazova u području hrane. Najbolji video snimili su učenici Osnovne škole Drenje, koji su pronašli izvrsne odgovore na problem bacanja hrane.

Screenshot; YouTube

Ovogodišnji natječaj ‘Tanjur pun dobrote’ imao je za cilj prepoznati i podržati najinovativnije ideje djece i mladih kao njihovih prijedloga rješenja za uočene probleme na temu globalnih razvojnih ciljeva i neovisnosti hrane, a kroz konkretne prijedloge društvene angažiranosti mladih u području uzgoja hrane, bacanja hrane i odgovorne kupovine i potrošnje hrane.

Izdvojeni članak

‘Tanjur pun dobrote’: Snimite video koji će se prikazivati na nacionalnoj televiziji

U natječaj sudjelovalo 396 učenika 

U Hrvatskoj se svake godine nepotrebno baci nevjerojatnih 400 tisuća tona jestive hrane, a ta je brojka u većini razvijenih zemalja znatno i veća. Uzmemo li u obzir daje više od 800 milijuna gladnih ljudi u svijetu, čini se kako smo unatoč brojnim upozorenjima, jako malo naučili. 

Odgovor na pitanje kako doskočiti tom problemu ponudili su hrvatski školarci u sklopu europskog projekta ‘EAThink2015 – jedi lokalno, misli globalno’ čiji je cilj skrenuti pozornost na sve veći problem bacanja hrane, ali i potaknuti europske učenike, učitelje i nastavnike na kritičko razmišljanje te ih aktivno uključiti u rješavanje izazova globalnog razvoja. 

U sklopu projekta, kojeg u Hrvatskoj provodi Udruga Žmergo, osmišljen je video natječaj ‘Tanjur pun dobrote’ u kojem je sudjelovalo 396 učenika, s 53 učitelja i profesora mentora iz 12 osnovnih i 10 srednjih škola. U formi video uratka u trajanju do 30 sekundi, imali su zadatak ponuditi svoje prijedloge rješenja na temu uzgoja, odgovorne kupovine, potrošnje i bacanja hrane.

Izdvojeni članak

Samo zdravo: U Đakovačkoj školi učenici sami prave sir i domaće kobasice

Najbolji učenici OŠ Drenje 

Među 34 pristigla uratka, najboljim je proglašen video ‘Jedi lokalno, djeluj održivo’ Osnovne škola Drenje. Na temelju ideja koje su predstavili u pobjedničkom videu, napravljen je i profesionalni video spot čije je televizijsko emitiranje započelo ovaj tjedan. 

Spot drenjskih osnovnoškolaca sudjelovat će i na natječaju na europskoj razini s pobjedničkim radovima iz dvanaest EU zemalja koje sudjeluju u projektu EAThink2015.  

Zahvaljujući ovoj pozitivnoj incijativi, hrvatski su učenici prerasli u aktivne zagovaratelje i promotore pozitivnih globalnih promjena vezanih za hranu, a uz promišljanje o odgovornom raspolaganju hranom, potaknulo ih se i na konkretno djelovanje – kreiranje školskih vrtova i kompostiranje.