Pretraga

Kako pravilno pisati nazive ulica i trgova? Postoji nekoliko jednostavnih pravila

A- A+

Vrlo česta pravopisna dilema odnosi se na pisanje velikih i malih početnih slova. Svi znaju da se imena i prezimena uvijek pišu velikim početnim slovom, ali što kad je pred vama ‘kobasica’ od šest riječi u obliku naziva ulice ili trga? Ili kad je riječ o stranim imenima koja uključuju prijedloge i veznike?

pisanje

Foto: Kenny Eliason, Unsplash

Zavirili smo na pravopis.hr i odlučili riješiti sve dileme vezane uz pisanje velikog i malog slova.

Domaća i strana imena

Za početak, ono najjednostavnije: sva imena, prezimena i nadimci koji se sastoje od jedne riječi pišu se velikim početnim slovom. Situacija je nešto kompliciranija kad su pitanju imena koja se sastoje od više riječi. U tim slučajevima sve se riječi od kojih se ime sastoji pišu velikim početnim slovom, osim prijedloga i veznika. Tako je ispravno pisati Katarina Velika, Bik Koji Sjedi, ali i Leonardo da Vinci, Ferdinand de Saussure i Vincent iz Kastva.

Imena koja uključuju nizozemski prijedlog ‘van’ nešto su kompliciraniji slučaj. U nizozemskom jeziku prijedlog ‘van’ znači ‘iz’ ili ‘od’ i u prezimenima se piše malim početnim slovom. Tako je ispravno pisati Vincent van Gogh i Rafael van der Vaart. U zemljama engleskog govornog područja se ‘v’ obično piše velikim početnim slovom, a isto vrijedi i za flamanski. Tako će se ispravno pisati Jean-Claude Van Damme i Dick Van Dyke. Prilikom pisanja takvih prezimena potrebno je obratiti pažnju na to kako se prezime piše u zemlji iz koje nositelj dolazi, bez obzira na podrijetlo prezimena.

Veliko početno slovo odnosi se i na imena i prezimena u množini, osim ako nije riječ o prenesenom značenju. Tako će se pisati ‘Svim Ivanima želimo sretan imendan’, ali i ‘U klubu imamo nekoliko budućih modrića’.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu

Kako ispravno deklinirati imena kao što su Andrea i Mario? Imamo odgovor

Opisna imena

U slučaju opisnih, perifraznih imena sve će riječi biti pisane velikim početnim slovom. Neki od primjera su Otac Domovine (Ante Starčević), Čelična Lady (Margaret Thatcher), Kraljica Popa (Madonna) i Lijepa Naša. Kad perifraza obuhvaća više gradova ili osoba, druga riječ će se pisati malim slovom, na primjer Treći svijet i Sveta obitelj. Također, ako uz perifrazno ime stoji ime osobe na koju se perifraza odnosi, tada se perifrazno ime neće pisati velikim početnim slovom, primjerice:

Kraljica Popa rasprodala je koncert.

Novi koncert Madonne, kraljice popa, rasprodan je u samo nekoliko sati.

Zemljopisni pojmovi

Velikim slovom pišu se sve riječi osim priloga i veznika u imenima država, gradova i drugih naseljenih mjesta. Tako je ispravno pisati Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sveti Kristofor i Nevis, Ujedinjena Republika Tanzanija, Krapinske Toplice, Ciudad de México, Sveti Martin na Muri.

Velikim se početnim slovom pišu jednorječna imena te prva riječ i riječ koja je i sama ime ili posvojni pridjev izveden od imena u višerječnim imenima gospodarskih i političkih zajednica, primjerice Europska unija. S obzirom da je riječ o gospodarskoj i političkoj organizaciji, a ne o državi, druga riječ piše se malim početnim slovom.

Isto vrijedi i za zemljopisna područja te gradske četvrti. Ispravno je pisati Bliski istok, Imotska krajina, Gornji grad, Ravni kotari, Prigorje, Novi Zagreb i Ploče iza Grada.

U imenu područja Bosanska Posavina riječ Posavina piše se velikim početnim slovom jer i samostalno označuje ime ravnice uz tok rijeke Save, za razliku, primjerice, od višerječnih imena područja Hrvatsko zagorje ili Gorski kotar u kojima se riječi zagorje i kotar ne pišu velikim početnim slovo jer samostalno nisu ime nego opća imenica, navodi pravopis.hr.

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] Ovo se uči u 3. osnovne: Znate li ispravno napisati nazive navedenih hrvatskih mjesta?

Ulice, trgovi, županije

Isto pravilo vrijedi i za nazive ulica, trgova, aleja i šetališta. Velikim početnim slovom pisat će se prva riječ i ostale riječi koje označavaju imena ili posvojni pridjev izveden iz imena. Primjeri su Ulica Hrvatskog sokola, Ulica Republike Austrije, Ulica jasena, Ulica svetog Mateja, Trg bana Josipa Jelačića, Trg hrvatskih mučenika, Trg Francuske Republike, Fallerovo šetalište, Krvavi most i Prilaz baruna Filipovića. Nazivi županija pišu se prvim velikim početnim slovom, primjerice Vukovarsko-srijemska županija.

Na jednak način pišu se nazivi ostalih zemljopisnih lokaliteta, kao što su mora, planine i nacionalni parkovi.  Ispravno se piše Dinarsko gorje, Vransko jezero, Veliki koraljni greben i Park prirode Lonjsko polje.

Posvojni pridjevi  koji završavaju na -ski, -ški i -čki pišu se malim početnim slovom.