Pretraga

Knjige kojih se mnogi srame što su ih pročitali

A- A+

Mnogi knjigoljupci ponekad se posrame naslova koje su pozorno čitali pa ne žele priznati da su upili svaku riječ sa stranca određenih knjiga. U većini slučajeva se radi o komercijalnim i trivijalnim koricama koje nas opuštaju, ali nemaju neku vrijednost pa ih odlučimo skriti od poznanika.

www.comicvine.com

Na blog Bookriot, koji redovno posjećuju ljubitelji knjiga, nedavno je provedena anketa iz čijih rezultata smo dobili uvid u to kojih se knjiga čitatelji najčešće srame pa ne žele priznati da su ih čitali.

Izdvojeni članak

‘Naš čovjek na terenu’ među najboljim stranim knjigama u SAD-u

Sumrak saga i 50 nijansi sive

Na samom vrhu ljestvice najtrivijalnijih knjiga kojih se srami najveći broj od preko 600 anketiranih, sasvim očekivano su se našli nastavci Sumrak sage i trilogija 50 nijansi sive.

Iako spadaju među najčitaniji i najpopularnije naslove, knjige od E.L. Jamesa i Stephenie Meyer se svrstavaju među najmračnije čitalačke tajne.

Da Vincijev kod i Igre gladi

Kontroverzni bestseller Dana Browna kojeg je izdao 2003. godine našao se na trećem mjestu. Po toj knjizi snimljen je i istoimeni film, u kojem ulogu Roberta Langdona tumači Tom Hanks, no zbog njegove komercijalne prirode rijetki priznaju da su listali stranice ovog djela.

Browna u stopu slijedi Suzanne Collins sa svojom tinejdžerskom tirlogijom Igre gladi. Mnogi tvrde da su knjige za klasu bolje od svojih ekranizacija, no upravo zbog činjenice da se radi o tinejdžerskom štivu, mnogi ne žele otkriti da su svoje slobodno vrijeme skratili upravo čitajući tu trilogiju.

Izdvojeni članak

Knjiga prodana za nevjerojatnih 80 milijuna kuna

Ljubavni romani

Na popisu najsramnijih knjiga našao se i jedan cijeli žanr – ljubavni romani. Radi se o naslovima ‘lakih nota’ koje nerijetko posuđujemo i čitamo kada se želimo odmoriti i opustiti moždane vijuge.

Serijali vampirskih romana Charlaine Harris

The Sookie Stackhouse Novels je serija romana o vampirima po kojima je Charlaine Harris najpoznatija, a ujedno se radio o knjigama koje se nalaze na popisu naslova kojih se najviše sramimo.

Izdvojeni članak

Knjige koje su nevjerojatno točno predvidjele budućnost

Mostovi okruga Madison i Cvijeće na tavanu

Sentimentalni roman, i ujedno popularniji film s Clintom Eastwoodom i Meryl Streep, također se našao među neugodnim tajnama knjigoljubaca. Međutim, radi se o priči koju potanko zna veliki broj ljudi iako ne želi priznati.

Cvijeće na tavanu je kod nas relativno nepoznata knjiga, no u svijetu su je čitali brojni fanovi horora. Ipak se našla na ovom popisu zbog priklonjenog stava incestuoznom odnosu između brata i sestre.

Atlas je slegnuo ramenima

Mnogima je žao što su pročitali knjigu filozofije objektivizma od Ayna Randa, a čak je i ekranizaciju ‘Atlas je slegnuo ramenima’ dočekala ista nepopularna sudbina.

Erotska trilogija Uspavana ljepotica 

Na listi najmračnijih tajni našla se još jedna erotska trilogija od Anne Rice. Uspavana ljepotica je po mnogima izvor inspiracije za 50 nijansi sive, a riječ je o ispraznom erotskom štivu na koje se ne ispati gubiti vrijeme.