Pretraga

Kratka horor priča: Kolokviji nakon praznika

A- A+

Uskrs je najbitniji kršćanski blagdan i uskoro ga slavimo. Onima koji su vjernici to predstavlja najbitniji dan u godini, a onima koji nisu – još jednu izliku za praznike. No, uskršnji praznici su ipak nešto ‘slabiji’ od božićnih – kraće traju i ono najgore, nakon njih slijede ispiti i kolokviji. Ukratko, horor.

foto: Pexels; Karolina Grabowska

Malo koja stvar je toliko stresna studentima koliko proljeće. Priroda se napokon budi – dani su sve dulji, noći sve kraće. Temperature su sve više, a kiše sve rjeđe. Ukratko, idila. No, kako se budi priroda, tako se bude i profesori. I u školama su ovo mjeseci u kojima postaje napeto, ali ništa se ne može usporediti sa stresom prvih kolokvija u ljetnom semestru na faksu. Glavno pitanje je staviti kolokvije prije Uskrsa ili nakon?

Naravno, profesori se odlučuju staviti ih većinom NAKON. To je vjerojatno gluplja odluka, ali iz nekog razloga, ljudi su vrlo optimistični. Vjerojatno misle da će studenti tako imati više vremena za učiti i da će praznike iskoristiti u pripremama za kolokvije. Jedino smješnije od toga jest kada studenti sami sebe uvjeravaju da će zaista učiti za vrijeme praznika. Možda se napiše i koji seminar?

Šalu na stranu, praznici su svima prijeko potrebni. Pogotovo sada, kada kreću dva najdulja i najgora mjeseca, koja je potrebno nekako preživjeti, i usput riješiti sve ispite i osigurati si bezbrižno ljeto. No, kako uspjeti u tome kada su kolokviji točno nakon praznika? Kako se odmoriti, kada je situacija takva da morate učiti i pripremati se za kolokvije? Točnije, kako se odmoriti kada vam se cijelo vrijeme u pozadini glave vrti to da morate nešto raditi, a ne odmarati? Horor.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: Sunčan dan, ali nitko ne može na kavu

Odlazite doma po prvi put nakon što ste bili u pauzi između zimskog i ljetnog semestra. Odlazite na tek nekoliko dana, zato što na fakultetu ne postoje proljetni praznici – postoji samo produženi vikend, koji traje od petka do ponedjeljka. Izgubit ćete dva dana na putovanje, ali doma se ići mora. Kada biste samo i probali svojima reći da se nećete pojaviti, bila bi neviđena drama.

Stoga sjedate u autobus ili na vlak, i razmišljate o tome što sve morate napraviti jednom kad dođete doma. Ponijeli ste sa sobom sve knjige i bilježnice, kao i isprintane skripte. Realno, čak i da krenete učiti, vjerojatno biste učili s laptopa ili mobitela. Ali vi ste odlučili nositi sa sobom sve te knjige i vući te teške torbe, u nadi da će vas to motivirati da se pokrenete – neće.

Dolazite doma, čeka vas hrpa hrane. Mislite si da kad se naspavate i najedete, da ćete imati snage za sve napraviti. Nećete. Tek kad se najedete i naspavate, tek onda vam se neće dati više ništa. Tek kada zastanete, ćete shvatiti koliko ste zapravo umorni i koliko ne možete više ništa. No, hoćete li se onda osjećati bolje oko toga što ne radite ništa? Naravno da ne. Provest ćete ostatak praznika razmišljajući o tome što vas sve čeka.

I nećete morati dugo čekati da vas vaše nerad sustigne – vjerojatno imate prvi kolokvij već odmah u utorak, dan nakon uskrsnog ponedjeljka. Jednostavno, najbolja stvar koju možete napraviti za vaše mentalno zdravlje jest da se odlučite prihvatiti da neće biti ništa od ovih kolokvija. Samo odustanite i prihvatite to da vas čekaju ispiti na ljeto.