Pretraga

Mlada fitness trenerica pokrenula incijativu za besplatne menstrualne čašice: Odgovorio joj ministar Beroš

A- A+

Mlada fitness trenerica i apsolventica zagrebačkog Filozofskog fakulteta Marina Podkonjak pokrenula je inicijativu da se ženama osiguraju besplatne menstrualne čašice. Obratila se Ministarstvu zdravstva, no ministar Vili Beroš poručio joj je kako podržava ideju, no kako njegovo nije nadležno za ta pitanja. Podkonjak ipak najavljuje nastavak akcije.

Marina Podkonjak, inicijatorica besplatnih menstrualnih čašica | foto: Privatni album

– Menstrualne čašice bile bi rješenje ne samo za uštedu novca ženama, nego i za normalan život i higijenu onih koji si ne mogu priuštiti kupnju ovih neophodnih higijenskih potrepština pa na njima štede plaćajući svojim zdravljem, napisala je Marina Podkonjak Ministarstvu zdravstva.

Mlada fitness trenerica i apsolventica zagrebačkog Filozofskog fakulteta pokrenula je inicijativu da se ženama osiguraju besplatne menstrualne čašice.

Za početak se obratila Ministarstvu zdravstva, svjesna, kako im je napisala, “da za to nema novaca pored svih skupih lijekova koje treba osigurati onima koji su u potrebi”.

– Mislim da za projekt mogu dobiti nekakva sufinanciranja te da se zdravstvena strana može povezati s ekološkom jer ovo rješenje smanjuje otpad (koji nam je posljednji na listi prioriteta, ali bilo bi dobro biti u korak s onim a koji su se protiv toga već počeli boriti malo više), pojasnila im je Podkonjak, koja bi u svom projektu osigurala i edukaciju o korištenju menstrualnih čašica.

Beroš: Podržavamo, ali nismo nadležni

Na njezino pismo, očitovao se sam ministar Vili Beroš.

– Ministarstvo zdravstva podržava aktivnosti koje se provode u cilju unaprjeđenja zdravlja i prevencije bolesti, međutim, ono nije nadležno u konkretnoj predmetnoj tematici, napisao je ministar.

Odgovor ministra Beroša | screenshot

No, Podkonjak ne odustaje. Namjerava se javiti drugim institucijama i inicijativama te pronaći izvore financiranja jer smatra da su menstrualne čašice puno učinkovitije od klasičnih uložaka i tampona.

‘Mogla bih napraviti veliku pozitivnu promjenu’

Našeg novinara zanimalo je nisu li te čašice nehigijenske.

– Znači, ta čašica je napravljena od medicinskog silikona i stavlja se kao tampon, samo što tampon upija tekućinu i (u rijetkim slučajevima) može izazvati toksični šok, a ovo je od materijala koji nije podoban za razvoj bakterija. Menstruacija se skupi unutra, izvadi se i izlije u wc školjku pa opere i može se vratiti natrag. Po meni je to bolje nego da curiš na uložak i to te dodiruje cijeli dan. Nije nehigijenski, jer prije i poslije naravno opereš ruke, a čašice se između ciklusa i prokuhaju kako bi bile spremne za idući ciklus, pojasnila je Podkonjak.

Izdvojeni članak
menstrualna čašica

Menstrualna čašica: Kako je umetnuti i kako se ona održava?

Jedna od boljih odluka u životu

Smatra strašno žalosnim što se takvim proizvodima, koji su neophodni, nabijaju abnormalne cijene.

– Moram reći da je meni menstrualna čašica jedna od najboljih odluka u životu i jedno od najboljih ulaganja onda kad mi je, kao studentici, bilo teško odvojiti 200 kuna. Čak i kad nisam bila sigurna hoće funkcionirati jer nisam znala da ju itko oko mene koristi. Mama mi je tad rekla da se ne glupiram – a ja sam od tad na toj vrsti higijenskih potrepština uštedila 1.800 kuna (ako odbijem ulaganja, odnosno da sam kupila dvije). Osim toga, više mi ne treba kanta za smeće u kupaonici (smanjenje otpada na godišnjem nivou je ogromno). Još neki benefiti su to što jednu možeš koristit godinama, uvijek ju možeš nosit sa sobom i biti spreman na sve, funkcionira i po danu i po noći jednako, ne moraš nosit crne hlače, možeš trenirati bez problema i tko zna na što sam još zaboravila, otkriva koje su prednosti korištenja takvih čašica.

Iako mnogi o ovome šute, Marina kaže kako njoj to nije škakljiva tema te kako se osjeća dovoljno slobodno da o tome javno govori.

Izdvojeni članak
ulošci tamponi

Vjerovali ili ne, ovo se dogodilo u Hrvatskoj: Škola je osigurala besplatne uloške i tampone za učenice

– Pogledajte kraći dokumentarac Period. End of sentence. Taj jaz se djelomično osjeti svuda. Bilo bi lijepo kad bi se ženama osiguralo da dobiju svoje čašice i kratku edukaciju o njima ili kad bi se bar pobrinulo da se s takvih proizvoda kao što su ulošci i tamponi makne PDV, ako baš ništa drugo, predlaže.

Fitness trenerica zaključuje kako, iako nema obrazovanje s medicinske niti s poslovne strane, ipak smatra da ima ideju o kojoj bi se moglo pričati i koja bi mogla napraviti veliku pozitivnu promjenu.