Pretraga

Najskuplji filmovi svih vremena

A- A+

Znamo kako se tijekom snimanja filmova uloži ogroman novac, no jeste se ikad zapitali koji su najskuplji filmovi svih vremena. Izabrali smo pet filmova u koje je uložena najveća cifra američkih dolara i usporedili njihovu zaradu.

5. Titanic (1997.)

Titanik je postao najveći film svih vremena zbog zarade od enormnih 2.48 milijardi dolara. Tomu je prethodila prijetnja da će James Cameron dobiti otkaz jer je trošak za snimanje filma od 269 milijuna prevršio svaku mjeru s obzirom na godinu u kojoj je sniman. Cameron je riskirao i od ostvarenog profita dobio ček za buduće projekte.

 

4. Superman: Returns (2006.)

Iako se od njega očekivalo više, nastavak Supermana nije ispunio ta očekivanja. U njegovo snimanje uloženo je 289 milijuna, a zaradio je jedva 419 milijuna dolara. Glavni krivac je Brian Singer koji je film previše izdramatizirao što se nije previše svidio publici.

3. Cleopatra (1963.)

Najstariji film među najskupljima ostvario je najmanju zaradu. Potrošeno je 310 milijuna, a kako tada nije postojao video niti se zarađivalo ulaznicama  za kino dvorane kao danas nije se mogla ni očekivati veća zarada od 402 milijuna dolara. Iako se film u kojem Kleopatru glumi nezaboravna Elizabeth Taylor prikazuje i danas, smatra se jednim od najvećih neuspjeha u povijesti filma.

2. Pirates Of The Caribbean: At Worlds End (2007.)

Na drugom mjestu nalazi se treći nastavak Pirata s Kariba za čije se snimanje potrošila  312 milijuna dolara, ali se trošak itekako opravdao zarađenom milijardom.

1. Avatar (2009.)

James Cameron se po drugi put pojavio na našoj ljestvici. Nagađa se kako je tijekom snimanja Avatara uloženo preko 500 milijuna dolara, dok je u drugom tjednu prikazivanja zaradio oko 75 milijuna dolara. Ovom je svotom zauzeo mjesto najskupljeg filma svih vremena. Cameron je uložio i dosta vlastitog novca u film na kojem je radio oko 15 godina.