Pretraga

Kako nam je Internet uništio čari ‘dejtanja’?

A- A+

Možda je ovo tekst koji će biti teško pročitati svima koji trenutno nemaju ‘nekog posebnog’ u svom životu, ali meni ga je još teže napisati. Blagdanska atmosfera traje već čitavu vječnost, a Božić nikako da dođe, Nova je još dalje.

Foto: pixabay

Svima bi nam bilo lakše kada bismo se svega toga jednostavno riješili i napokon dočekali da ta sezona iskazivanja ljubavi prestane i da se možemo vratiti normalnom životu, no onda dolazi Valentinovo i tako je uvijek nekako ljubav u zraku, a skoro nikad je nema tu. 

Izdvojeni članak
Ulaz u zgradu Fakulteta strojarstva i brodogradnje

Ma kakav Tinder: Romeo i Julija s FSB-a ljubavne poruke razmjenjuju preko oglasne ploče

No, to nije ono što je danas bitno, već je današnji problem to kako dejtanje uopće izgleda. Da naravno, ono je prekrasno i predivno, pogotovo kada se slikate ispred svake atrakcije na adventu i na klizalištu nakon što ste pedeset sedam puta pali, ali iz pedeset i osme ste dobili savršenu fotografiju za Instagram.

Kako izgleda onaj proces kojim se dolazi do dejtanje? Znate ono kada se sviđate jedan drugome, ali nije se još ništa konkretno dogodilo, a sve upućuje na to da će se ubrzo dogoditi i sve je nekako slatko iako nema nijednog pravog razloga zašto bi to morao biti slučaj? Kako to danas izgleda, a kako je nekada izgledalo?

Zbog ove zadnje rečenice vjerojatno zvučim kao nekakav boomer (ok boomer), ali kada gledam samo par godina unazad, recimo na osnovnu školu, to je bila totalno drugačija priča. Mislim naravno, i tada smo se već koristili svim ‘čarima’ tehnologije pa je vrhunac bio ‘cimati’ nekoga, ilitiga zvati ga na mobitel i poklopiti mu čim se javi. Još ako biste se sjetili sakriti broj s kojega zovete, bili ste najveća faca.

Koliko ste trošili na bonove?

Osim cimanja preko mobitela, zanimljivo je bilo i slanje poruka i trošenje bona na poruke kako bi mogli pričati s osobom koja nas je zanimala. Danas to nije tolika muka, pa se često ljudi dopisuju s više od jednom osobom… Iako budite sigurni, uvijek su postojali takvi ljudi, samo što im je sada lakše nego što je ikada bilo.

Ali ipak, možda najveći problem kod dejtanja u modernom svijetu jest to što su nam svi stalno dostupni. U bilo kojem trenutku možete na barem pet različitih načina dati do znanja nekome da vam se sviđa, i sve to bez imalo muke.

Kako su nam svi stalno dostupni, tako su nam stalno dostupne i sve informacije o njima. Dovoljno je jedno guglanje kako bismo saznali gdje ta osoba živi, koju školu ili faks pohađa, koji su njihovi interesi, kako im izgleda Instagram feed, koliko godina ima i koji im je OIB.

Čak i ako upoznate nekoga kome ne saznate ime (ili ga zaboravite nakon lude i nezaboravne noći), velike su šanse da ako ih želite pronaći, da ćete i uspjeti u tom naumu. Uz samo par dobro postavljenih google upita ili uspješne objave u nekakvoj grupi, vaša priča se može nastaviti.

Trenutak neznanja

Nekada je to upravo ono najljepše, zato što se zaista radi o pričama koje zaslužuju svoj nastavak, ali nekada je upravo čar u tome da se nešto dogodi spontano, bez ikakvog forsiranja. Naravno, nije realno čekati da nam nešto padne u krilo, ali pronaći ime nekog dečka koji nam se svidio samo zato što smo prošli kroz sve fotografije objavljene i provjerili sve osobe koje su lajkale fotografiju na kojoj je on… Moglo bi se reći da je ipak riječ o forsiranju.

A onda kada i dođe do prvog pravog dejta, o čemu uopće pričati s tom osobom, kada već sve znate? Zašto ih pitati koji su njihovi interesi kada ste to već saznali nakon što ste im pogledali ‘highlightse’ na Instagramu? Štoviše, glavni problem postaje kako se pretvarati da znamo manje nego što znamo?

Kako se suzdržati da na svaki njihov odgovor ne postavimo pitanje koje će bez sumLJe pokazati da znamo o njima stvari koje nam nisu nikada rekli? Kako kada spomene tetku iz Njemačke ne pitamo na koju točno misli, Anu ili Mariju?

Problemi su to današnjeg dejtanja, koji su ustvari više fokusirani na nas same, nego na cijeli odnos i dejtanje. Ne bih htjela zvučati kao stara baba, ali… Nekada je stvarno zanimljivije postepeno saznavati stvari o nekome. Ili da budem iskrenija, veća je sramota slučajno nekome lajkati sliku na Instagramu staru 73 tjedna, nego pričekati da nam ta osoba sama ispriča da je bila u Londonu prije 73 tjedna…