Pretraga

Napiši priču o omiljenom književnom liku i osvoji vrijednu nagradu

A- A+

Noć knjige 2019. manifestacija je kojom se već osmu godinu zaredom obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja). U sklopu događaja, održava se literarni natječaj za srednjoškolce pod nazivom “Ja sam pisac”, a najbolji će radovi osvojiti vrijedne poklon-pakete.

Foto: mvinfo.hr

Natjecanje organiziraju nakladnička kuća Znanje, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Prva gimnazija Zagreb, a provodi se u svrhu promocije knjige, čitanja i književnog stvaralaštva među mlađim naraštajima. Učenici srednjih škola svoje kratke priče, napisane u skladu s pravilima natječaja, mogu predati do 15. ožujka, stoji na stranici portala Moderna vremena.

Omiljeni književni lik u novoj priči

Sudionici, dakle, trebaju napisati kratku priču na temu „Omiljeni književni lik u mojoj priči“ i do zadanog roka poslati tekst na e-adresu [email protected]. Povjerenstvo natječaja “Ja sam pisac”, kojeg čine urednici nakladničke kuće Znanje, predstavnici Modernih vremena i ostali članovi, među pristiglim će radovima odabrati pobjedničke priče, koje se svojim elementima i kreativnošću diferenciraju među ostalima.

Kratka priča mora biti napisana na najmanje dvije i najviše četiri stranice teksta A4 formata u Wordu, fontom Arial i veličinom slova 10, ili fontom Times New Roman te veličinom slova 12, uz prored 1,5. Tema natječaja podrazumijeva da autor posudi svog omiljenog lika iz njegove originalne priče ili romana i smjesti ga u novu priču.

Izdvojeni članak

Ovo je samo dio naslova koji od iduće godine neće biti na popisu lektira

Tekst treba imati jasnu strukturu (uvod, zaplet, vrhunac, rasplet, kraj), a uz priču je potrebno navesti ime i prezime, razred te mail adresu autora, naziv škole koju pohađa i ime profesora mentora. Rad je samostalan i svaki učenik može sudjelovati samo s jednim radom.

Tko može sudjelovati?

Pravo sudjelovanja u natječaju imaju svi učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj koje su se prijavile i uključile u natječaj osim članova užih obitelji organizatora. Za sudjelovanje u natječaju učenik ili mentor se prijavljuje organizatoru e-mailom na elektroničku adresu [email protected] zaključno do 15. ožujka 2019. godine u ponoć.

Proglašenje pobjednika i preuzimanje nagrada održat će se iznimno ove godine radi školskih praznika, uoči Noći knjige, u srijedu, 17. travnja 2019. godine u 13 sati na svečanoj dodjeli nagrada u KUC-u Travno, Božidara Magovca 17 (plato Mamutice) u Zagrebu.

Poklon-paketi za najbolje

Autori najboljih priča bit će nagrađeni poklon-paketima knjiga iz naklade Znanja, promo materijalom Noći knjige, prigodnom zahvalnicom te objavom pobjedničkih priča na Facebook stranici Znanja i na portalu za knjigu i kulturu Moderna vremena. Na portalu će, također, autore nagrađenih priča kratkim intervjuima predstaviti učenici I. gimnazije.

Za sve finaliste natjecanja osigurane su utješne nagrade iz naklade izdavačke kuće Znanje.

Ostale informacije o nagradnom natječaju pronađite ovdje.