Pretraga

Nastavnik informatike iz Zagreba brutalno uredio informatičku učionicu, pogledajte kako izgleda

A- A+

Nastavnik informatike u Osnovnoj školi ‘Matija Gubec’ u Zagrebu Marko Šolić, od početka ove školske godine radio je na kompleksnom projektu. Cilj mu je bio preurediti informatičku učionicu kako bi učenicima postala zanimljivija i funkcionalnija. Prema rezultatima, koje vidimo danas, teško se oteti dojmu da je u tome ultimativno uspio. Ono što je najinteresantnije od svega jest da je na neke stvari potrošio duplo manje novca nego što bi potrošio, kako kaže, da je uzeo opciju koju CARNet promovira.

Učionica je bila prevelika i rastegnuta. Gdje god da bi stavio projektor, nekom učeniku bilo bi daleko. To mu je predstavljalo problem. No, nastavnik informatike u Osnovnoj školi ‘Matija Gubec’ u Zagrebu Marko Šolić, odlučio je taj problem uzeti u vlastite ruke. Brutalno je uredio učionicu kako bi učenicima bila pristupačnija i zanimljivija za rad.

Televizije od 152 cm u 4K rezoluciji kao zamjena za pametne ploče

Na centralnim gredama su dva TV-a dijagonale 152 centimetra svaki, što se može vidjeti u galeriji gore, okrenuti prema suprotnim stranama učionice, kako bi bili vidljivi svim učenicima. Strujni i HDMI kabeli provučeni su kroz vodilice do računala. Zanimljiv podatak, piše na svom Facebook profilu nastavnik Šolić, da su strujne i HDMI kabele provlačili sami učenici. Na računalo je spojen Wacom grafički tablet s ugrađenim wireless kitom.

– Dakle šetaš po učionici, držiš wireless tablet u ruci i pišeš po njemu, a sve se vidi gore na TV-ima. TV-i su 4K što je overkill, ali velike Full HD je dosta teško nabaviti. Zbog goleme rezolucije u kompjuteru je i nova grafička, a HDMI kabeli su spojeni s pojačivačima signala, stoji u njegovoj Facebook objavi.

Na neke je stvari potrošio dosta manje novca nego da je slušao državu

O konkretnim brojkama i cijenama, piše, ne želi puno govoriti. No, čisto za usporedbu, dva 4K TV-a, nova grafička, novi tablet, kabeli i sve ostalo zajedno košta otprilike koliko jedna pametna ploča.

– Oko 50% je jeftinije od “dobrih” pametnih ploča, i 50% je jeftinije od Carnetovih touchscreen pametnih ploča koje su nedavno išle u e-škole. S tim da je Carnet sigurno imao neki popust na količinu. Ako bi sve napravili u manjoj učionici s jednim mrvicu manjim TV-om, lako bi moglo biti četverostruko jeftinije od Carnetovog rješenja. Da, neke škole nemaju ni za ormariće za cipele što je nevjerojatno tužno, a ja sam imao sreće da završim u jednoj vrhunskoj, ali što je tu je, zaključuje u svojoj objavi Marko Šolić.

https://www.facebook.com/marko.solic.7/posts/10212962128700734