Pretraga

Kako naučiti novi jezik samostalno: Tri mobilne aplikacije koje će vam pomoći

A- A+

Jezici otvaraju sva vrata, što je sigurno jedan od razloga zašto se ljudi odlučuju studirati baš jezike. No čak i da vas ne zanimaju jezici do te mjere da im se životno posvetite, sigurno je dobro znati još koji jezik, pogotovo u današnjem svijetu gdje smo svi međusobno povezani. I dok će neki reći da je jezik naučiti teško, zahvaljujući tehnologiji, zaista nije.

Ako imate i malo dobre volje te nekoliko minuta dnevno na raspolaganju za posvetiti se učenju jezika, garantiramo da ćete već kroz mjesec dana znati govoriti jezik. Nećemo se lagati, sigurno neće biti tečni u tom jeziku, ali vjerojatno ćete znati puno više nego što znate sada.
Izdvojeni članak

Kako bezbolno naučiti novi jezik?

Učenje jezika je nekad značilo odlazak na tečajeve, listanje knjiga i gramatika i proučavanje pravila, te se radilo o dugom i dosadnom procesu, barem za većinu. Danas, zahvaljujući raznim aplikacijama i ostalim pristupima učenju, to više nije toliko dosadno kao što je nekada bilo. Konkretno, mobilne aplikacije su napravile veliku razliku. Iako se jezik rijetko kada može baš naučiti kako treba dok ga se ne počne govoriti, slušajući i čitajući se isto jako puno usvaja. U kombinaciji s gledanjem serija i pokušajem čitanja na jeziku koji pokušavate naučiti, učenje putem mobilne aplikacije zaista može biti od velike pomoći. Postoji naravno milijun aplikacija pomoću kojih možete početi s učenjem novog jezika (ili podsjećanjem na staro znanje, ili nadogradnja trenutnog znanja), a mi donosimo popis onih najboljih.

Duolingo

Možda i najpoznatija aplikacija za učenje novih jezika, Duolingo ima milijun ponuđenih jezika koje možete učiti, i to različite razine znanja. Osim toga, motivira vas da konstantno radite, zato što dobivate nagrade ako redovito ostvarujete xy broj bodova. Također, osim što imate dio gdje samo prolazite ‘lekcije’, možete pogledati i kartice na kojima se nalaze gramatička pravila i objašnjenja (koja su neophodna za razumijevanje), a nakon određene razine, pojavi vam se i opcija čitanja na jeziku koji učite. Duolingo svakoj osobi radi poseban profil, pa tako se možete početi pratiti sa svojim prijateljima, ali i strancima. Za one koji su kompetitivni, ovo je definitivno nešto što bi vas moglo motivirati – svi žele biti bolji od svojih prijatelja, zar ne?

Babbel

Ako želite ipak nešto sličnije ‘ozbiljnom’ učenju jezika, onda je ova aplikacija idealna za vas. Osim što nema puno boja i različitih oblika vizualno, aplikacija je vrlo ozbiljno posložena, s kompletnim lekcijama podijeljenih po danima. Svaka traje petnaest minuta pa ju možete bez problema uključiti u svoj dnevni raspored. Ovdje se također prati vaš napredak, pa točno vidite razliku koju ste napravili nakon samo recimo mjesec dana redovitog učenja. Sadrži audio dio pa možete čuti kako se što izgovara, te kako općenito jezik zvuči u svakodnevnoj konverzaciji.

Memrise

I dok su prve dvije aplikacije besplatne (postoji naravno mogućnost i plaćenog programa), ova aplikacija također ima besplatan dio, no u puno manjoj količini nego što je to slučaj s prve dvije. Postoje tri opcije – plaćati mjesečno 9 dolara, godišnje 30 dolara ili 18 dolara za tri mjeseca. Ako želite uložiti, i dalje nije preskupo. Ovdje je naglasak prije svega na tome kako se jezik zaista govori. Pažnja se posvećuje frazama koje se ne mogu doslovno prevesti i zadržati isto značenje kao u originalu. Objašnjava se korištenje fraze, ali se daju i primjeri razgovora u kratkim videima, kako biste mogli doživjeti jezik u praksi, ne samo teoriji.