Pretraga

Ne vraćate se doma za Božić? Pogledajte opcije za blagdanski ručak jeftiniji od 50 kuna po osobi

A- A+

Božić je najljepše proslaviti s obitelji, no ako to nije opcija, onda valja zavrnuti rukave i napraviti pošteni blagdanski ručak. Budući da je studentski budžet nerijetko tijesan, pregledali smo kataloge Interspara, Konzuma, Lidla i Plodina u svrhu pronalaska  kombinacija koje ispadaju manje od 50 kuna po osobi. Kolači i vino nisu izostavljeni iz računice.

Photo by Rumman Amin on Unsplash

Studenti koji se za Božić neće uspjeti vratiti doma, bilo zbog posla ili nekih drugih obaveza, ne moraju odustati od bogatog blagdanskog ručka. Zašto se ograničiti na smrznuta ili gotova jela, kada se uz manje od 50 kuna po osobi te malo truda i volje, može napraviti objed kojeg se uistinu nitko ne može posramiti.

Pregledali smo blagdanske kataloge Interspara, Konzuma, Lidla i Plodina te smo složili idealan ručak za četiri osobe, koji će na kraju ispasti manje od 200 kuna. U računicu su, naravno, dodani i kolači, ali i vino kao prigodan dodatak za zabavu i opuštanje.

Interspar

Interspar se može pohvaliti dobrim blagdanskim popustima, zbog čega je on na našoj listi među jeftinijima. Naime, kilogram već napravljene francuske salate, međimursko pile ili kilogram odojka, zagorski mlinci i slavonska pogača, oštetit će studentski budžet za 80 kuna. Ako se u to doda i mješavina svježih kolača, svima dobro poznati vranac od tri litre i dvije boce Pepsija, račun ispada nešto manje od 160 kuna, odnosno oko 40 kuna po osobi.

Konzum

U Konzumu su mlinci nešto jeftiniji, ali je zato francuska salata skuplja za koju kunu. Ručak s kilogramom odojka bez slastica i vina koštat će ukupno 81 kunu, no uz kraljevski mix kolača, vranac od tri litre i dvije boce Sky Cole, cijena se penje na 166 kuna, odnosno na oko 41,5 kunu po osobi. Valja istaknuti da je izbor kolača na akciji nešto veći, pa se tako za gotovo istu cijenu može kupiti i kilogram makovnjače ili orahnjače.

Izdvojeni članak

Studenti koji se uključe u veliku božićnu akciju kolega s Medicinskog imaju besplatan ručak u menzi

Lidl

Lidl ima najjeftinije, kako ističu u katalogu, ‘tradicionalno pile’, koje košta oko 25 kuna. Uz to, naravno, idu mlinci, francuska salata, domaći kruh iz kalupa i svježi domaći kolači, što ispada 109 kuna. Budući da se u Lidlu malo više ‘uštedilo’ na hrani, počastiti se kvalitetnijim vinom čini se kao sasvim validna opcija. Trenutno traje akcija 2+1 za odabrana vina, pa se tri boce cabernet sauvignona ili merlota mogu uzeti za svega 56 kuna. Ako se u to dodaju i četiri litre Coca Cole, konačna cijena obroka ispada malo više od 185 kuna ili 46,25 kuna po osobi.

Plodine

Posljednje na listu su Plodine, u kojima smo se odlučili uzeti kilogram blagdanskog pečenja od svinjskog karea za 33 kune. Kada se uz to doda francuska salata, mlinci i domaći kruh, cijena se penje za oko 50 kuna, dok s kilogramom makovnjače ili orahnjače ukupno ispada 116 kuna. Mislili smo i na one koji više vole bijelo od crnog vina, pa se u Plodinama za 50 kuna može kupiti pet litara graševine, uz koje odlično ide Kiseljak. Kada se sve to zbroji, božićni ručak oštetit će budžet za 181 kunu.

Uz sve već ponuđene opcije, moguće je i kombinirati pojedine namirnice iz različitih trgovina, što bi u krajnjem slučaju moglo ispasti još jeftinije, ali bi također moglo uzeti više vremena.