Pretraga

Nekima je Valentinovo važno, a nekima ne: Provjerili smo kako će ga obilježiti mladi parovi

A- A+

Već smo dobrano ukoračili u veljaču prevrtaču, što znači da je pred nama i najromantičniji dan u godini. Dok je Valentinovo za neke parove Dan D kojeg imaju zacrtanog na kalendaru, za druge i nije tako poseban. Odlučili smo provjeriti kako će sretno zaljubljeni studenti provesti 14. veljače.

Foto: pixabay

Jedni rezerviraju stol u restoranu, drugi otiđu na obližnji vidikovac i zagrljeni gledaju u zvijezde, dok se treći prave kao da taj dan uopće ne postoji. Riječ je, naravno, o Valentinovu, danu kada se, prema popularnoj kulturi, poklanjaju ruže, čokolade u obliku srca i ljubavne čestitke, a sve u svrhu obilježavanja zaljubljenosti i ljubavi.

Iako glavni protagonisti u romantičnim holivudskim filmovima u kojima se prikazuje Dan zaljubljenih nerijetko potroše pravo bogatstvo na poklončiće za bolju polovicu, to u stvarnosti ne mora biti tako.

Valentinovo kao izlika za trošenje novca

Sto ljudi, sto ćudi, ili u ovom slučaju parova. Svaki od njih slavi 14. veljače na svoj način, što smo i sami uspjeli provjeriti. Studentica Akademije dramskih umjetnosti, Nina, sa svojim je dečkom već obilježila dva Valentinova i to baš onako kako kvazi tradicija nalaže – uz lijepi dejt.

Sada, kada se bliži njihovo treće Valentinovo, ističe da to njoj i njenom dečku uopće više nije toliko važno i ‘napeto’.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Ovaj fascinantan prizor je iz menze: Na Valentinovo studentima pripremili romantičnu večeru

-Mislim da je Valentinovo poprilično kapitalistički nastrojeno. Znam da ovo zvuči preteciozno, ali mislim da je ono samo izlika za trošenje novca. Dečko i ja si ne kupujemo na silu poklone samo zato što je Valentinovo, već kada sami osjetimo tu potrebu, objašnjava nam Nina.

Valentinovo joj se, ističe, ne razlikuje od nekog drugog dana. Sa svojim dečkom može otići na lijepi dejt kada god to oni požele i smatra da to ne mora biti baš na 14. veljače. Slično mišljenje ima i Daniel, student na Prirodoslovnom-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Važno je da je svaki dan lijep, a ne samo Dan zaljubljenih

-Meni je Valentinovo s mojom curom svaki dan. Važno mi je da nam je svaki dan lijepo, a ne samo taj jedan dan u godini. Nisam siguran kako ćemo ga obilježiti ove godine, no sigurno ćemo ga lijepo provesti, kratko će Daniel.

S druge strane, Anja, studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, uživa u čarima Valentinova. Terme Sveti Martin bila je prva lokacija na kojoj je sa svojim dečkom provela njihov prvi Dan zaljubljenih, dok su godinu nakon toga ostali kod kuće zbog zatvorenih kafića i restorana.

-Ove godine dečko i ja idemo na vikend u Sarajevo. Često si kupujemo poklone, pa tako i za svako Valentinovo kojeg smatram izrazito važnim. Meni je s mojim dečkom, da se razumijemo, svaki dan lijepo jer imamo dinamičnu vezu, no mislim da je ključno obilježavati ovakve dane, pogotovo starijim parovima, objašnjava nam Anja.

‘Ne volim kada se samce čini nesretnima’

Samci isto, dodaje Anja, imaju svoj dan. To joj je sve jako simpatično te kaže da bi se tradicija Dana zaljubljenih trebala nastaviti obilježavati i dalje. Njena kolegica, Marijeta, ima pak drugačije mišljenje. Ona smatra da u vezi nije važno obilježavati Valentinovo, ali nema ništa protiv toga.

-Osobno ne dajem previše pažnje Valentinovu i ne volim kada se samce čini nesretnima. Taj dan smatram danom kada se možemo prisjetiti zašto i koliko nekog volimo. Ako netko želi izraziti svoju ljubav kroz poklone, to je isto u redu, tvrdi Marijeta.

Sa svojim dečkom, kako kaže, nije baš obilježavala Dan zaljubljenih. Jednom su si nešto poklonili, no Marijeta je zaključila da im taj dan bude kao i svaki drugi. Iako svaki od naših sugovornika ima relativno različita mišljenja o Valentinovu, svi su se međusobno složili da je to individualna stvar. Netko ga voli obilježavati, a netko baš i ne, to je, dakle, sve stvar navike i ukusa.